Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η δεκάδα των μεγαλύτερων κινδύνων για τη δημόσια υγεία το 2019 (φωτο)

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η δεκάδα των μεγαλύτερων κινδύνων για τη δημόσια υγεία το 2019 (φωτο)

Τη δεκάδα των μεγαλύτερων προκλήσεων για τη δημόσια υγεία, που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης το 2019, έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πέρα από τις ασθένειες, τις επιδημίες και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας του ΠΟΥ φιγουράρει η αντιεμβολιαστική «φρενίτιδα».

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα «απειλεί να αντιστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση ασθενειών που προλαμβάνονται με τα εμβόλια. Οι εμβολιασμοί είναι μια από τις λιγότερο δαπανηρές και αποδοτικές μεθόδους, που κάθε χρόνο σώζουν 2 με 3 εκατομμύρια ζωές. Αν υπήρχε παγκόσμια κάλυψη τότε θα σώζονταν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» τονίζει ο ΠΟΥ.

Στη λίστα ακολουθεί η Ατμοσφαιρική Ρύπανση και η Κλιματική Αλλαγή.

«Εννιά στους δέκα ανθρώπους αναπνέουν ρύπους κάθε μέρα. Ο Οργανισμός μας κατατάσσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2019. Τα ρυπογόνα στοιχεία μπορούν να διαπεράσουν το αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα, ζημιώνοντας τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, “σκοτώνοντας” 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως» σημειώνεται σχετικά.

Στην τρίτη θέση της λίστας του ΠΟΥ είναι οι χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, στις οποίες αποδίδεται το 70% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως.

Το ποσοστό των θανάτων από χρόνιες παθήσεις είναι υψηλότερο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνονται υπόψιν και οι ψυχικές ασθένειες, με την αυτοκτονία να αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις ηλικίες των 15 με 19 ετών.

Στη λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνονται επίσης:

-το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επιδημίας γρίπης,

-οι τραγικές συνθήκες (φτώχεια, εμπόλεμες συγκρούσεις, ξηρασία κ.ά.) στις οποίες ζει το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού

-η αυξανόμενη ανοχή μικροβίων (λόγω αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών)

– ο Εμπολα και άλλα παθογόνα υψηλού κινδύνου,

-o HIV

-ο Ιός του Δάγκειου Πυρετού και

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-η αδυναμία των συστημάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.