Πώς επιδρά ο φούρνος μικροκυμάτων στη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Πώς επιδρά ο φούρνος μικροκυμάτων στη θρεπτική αξία των τροφίμων;

Ο φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό «βοηθό» για την κουζίνα, καθώς μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε ή να ζεστάνουμε τρόφιμα και φαγητά πολύ γρήγορα, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αντιμετωπίζουν τη χρήση του με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλειά του και την επίδραση που μπορεί να έχει η ακτινοβολία που εκπέμπει στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και την υγεία.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων προκαλεί μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών, συγκριτικά με πιο «συμβατικούς» τρόπους μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο στο φούρνο ή το βράσιμο στην κατσαρόλα.

Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διατήρηση των θερμοευαίσθητων βιταμινών και φυτοχημικών συστατικών, καθώς ο χρόνος μαγειρέματος είναι μικρότερος, ενώ δε χρησιμοποιείται νερό, όπως για παράδειγμα στο βράσιμο, όπου μπορεί να «διαφύγει» σημαντική ποσότητά τους.

Αναφορικά με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων για την υγεία γενικότερα, δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας από πιθανές διαρροές των εν λόγω συσκευών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή κατά τη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων, καθώς και να χρησιμοποιούνται κατάλληλα σκεύη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.