Η άγνωστη συμβολή του ύπνου στην υγεία μας

Η άγνωστη συμβολή του ύπνου στην υγεία μας

Νέα επιστημονική μελέτη κατέδειξε μία ακόμη ευεργετική ιδιότητα του ύπνου για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventative Medicine, δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της εκδήλωσης του διαβήτη. Αυτό μπορεί να αντανακλά αιτιώδεις επιδράσεις του ύπνου στον διαβήτη ή η διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων παραγόντων που προκαλούν διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμιά τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη δεν έχει μέχρι σήμερα καταγράψει την επίδραση του ύπνου στον διαβήτη, καθώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.

Κανένας τυχαιοποιημένος ελεγχόμενος έλεγχος δεν αξιολόγησε την επίδραση του ύπνου στον διαβήτη και μια τέτοια μελέτη θα ήταν δύσκολο να διεξαχθεί.

Αλλά, η καθηγήτρια Mary Schooling από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πολιτικών Υγείας CUNY και οι συνεργάτες της κατέγραψαν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη δια γενετικά προβλέψιμης διάρκειας ύπνου.

Χρησιμοποιώντας Μεντελιανή Τυχαιοποίηση επικεντρώθηκαν σε αναλογίες του γονιδιώματος των συμμετεχόντων στη μελέτη που είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με τη διάρκεια του ύπνου και στη συνέχεια συνέκριναν τις πληροφορίες αυτές με τη συχνότητα του διαβήτη στην ίδια ομάδα ατόμων.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του ύπνου τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος διαβήτη ή ήταν βελτιωμένοι οι δείκτες του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα ο ύπνος να επηρεάζει τον διαβήτη διαφορετικά στους άνδρες και διαφορετικά στις γυναίκες», λέει η Δρ. Schooling. Και προσθέτει ότι «ο ύπνος είναι σημαντικός για πολλούς λόγους αλλά η προστασία από την εκδήλωση διαβήτη ενδεχομένως να μην περιλαμβάνεται σε αυτούς».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.