Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με παραπάνω κιλά έχουν 62% μικρότερη πιθανότητα να… πάθουν εγκεφαλικό

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα με παραπάνω κιλά έχουν 62% μικρότερη πιθανότητα να… πάθουν εγκεφαλικό

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει τη διαπίστωση ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα παραπανίσια κιλά παρέχουν προστασία. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος, τόσο περισσότερο φαίνεται να μειώνεται η πιθανότητα ενός θανατηφόρου εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρα Ζουόλου Λίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια (δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει επιστημονική δημοσίευση), ανέλυσαν στοιχεία για 1.033 ανθρώπους με μέση ηλικία 71 ετών, οι οποίοι είχαν πάθει οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ήσαν σοβαρά παχύσαρκοι (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 35), είχαν 62% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό βάρος (με δείκτη μάζας σώματος 20-24). Οι παχύσαρκοι (δείκτης 30-34) είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο για θανατηφόρο εγκεφαλικό, ενώ οι υπέρβαροι (δείκτης 25-29) είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο.

Από την άλλη, οι άνθρωποι με βάρος μικρότερου του κανονικού (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 20) είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μετά από ένα εγκεφαλικό, σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους.

Το ιατρικό παράδοξο είναι μια ιατρική θεωρία, που βασίζεται σε παρατηρήσεις και σύμφωνα με την οποία το πάχος μπορεί να προστατεύσει μερικούς ανθρώπους, όπως τους πολύ ηλικιωμένους ή όσους έχουν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, π.χ. καρδιοπάθεια ή νεφροπάθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν ένα θρεπτικό απόθεμα που τους βοηθά να επιβιώσουν μετά από παρατεταμένες ασθένειες. Περισσότερη έρευνα πάντως χρειάζεται πάνω στη σχέση δείκτη μάζας σώματος και εγκεφαλικού», δήλωσε η δρ Λίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.