Πότε τα ψάρια και τα θαλασσινά κάνουν κακό στην υγεία;

Πότε τα ψάρια και τα θαλασσινά κάνουν κακό στην υγεία;

Η κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών δεν κάνει πάντα καλό στην υγεία, ενώ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό μας με πολύ υδράργυρο και λιγότερα ωμέγα-3 λιπαρά.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (Environmental Working Group-EWG). Κι ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους πολίτες να καταναλώνουν περίπου 2 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, η EWG αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να είναι αρκετά υψηλές και επικίνδυνες για ορισμένους.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε αναλύσεις, με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις υδραργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι κάποια από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά που κυκλοφορούν στην αγορά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό εγκύων γυναικών μεσαίου βάρους, στις συγκεκριμένες ποσότητες εβδομαδιαίας κατανάλωσης τις οποίες συστήνει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό ποσότητες υδραργύρου σχετίζονται άμεσα με το σωματικό βάρος, συμπερασματικά οι πιο αδύνατες γυναίκες και οι μικρόσωμοι οργανισμοί, δηλαδή τα μικρά παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από την παρουσία υδραργύρου στα θαλασσινά.

Πιο ανησυχητικά είναι τα νέα για τις έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά ψάρια και θαλασσινά με στόχο την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων. Η ΕWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποια από τα πιο συνηθισμένα θαλασσινά -στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι γαρίδες- βρίσκονται σε πολύ χαμηλή κατάταξη στον πίνακα περιεκτικότητας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα κάποια άλλα περιέχουν υδράργυρο άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, την μόλυνση από υδράργυρο πολλών ειδών ψαριών και θαλασσινών και τα αντίστοιχα οφέλη για την υγεία, η EWG κατέληξε σε έναν κατάλογο ασφαλούς κατανάλωσης, που θα πρέπει να γίνεται με συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τα πιο ωφέλιμα (και λιγότερο επικίνδυνα) ψάρια και θαλασσινά είναι τα εξής:

  • Γαύρος
  • Ρέγγα
  • Μύδια
  • Σολομός
  • Σαρδέλα
  • Γουλιανός
  • Πέστροφα
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και χαμηλή σε Ωμέγα 3:

  • Κονσέρβες τόνου
  • Halibut (ακριβό είδος γλώσσας)
  • Σκουμπρί
  • Λαβράκι
  • Καρχαρίας
  • Χέλι
  • Ξιφίας
  • Τιλάπια
  • Μακρυπτέρυγος τόνος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.