ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Βοηθάει η ασπιρίνη την καρδιά;- Τι λένε οι νέες οδηγίες των κορυφαίων καρδιολόγων

Βοηθάει η ασπιρίνη την καρδιά;- Τι λένε οι νέες οδηγίες των κορυφαίων καρδιολόγων

Αν είστε ένας υγιής ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητά τρόπους για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, τότε μην επιλέξετε την ασπιρίνη ως μέθοδο πρόληψης.

Διότι το να παίρνετε ασπιρίνη καθημερινά σε χαμηλή δοσολογία δεν συνιστάται πλέον ως μέσο πρόληψης για ηλικιωμένους ενήλικες, που δεν έχουν υψηλό κίνδυνο, ή ήδη υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που ανακοινώθηκαν χθες από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά.

Σύμφωνα με αυτές, οι γιατροί μπορούν να συμβουλεύουν ασπιρίνη σε ορισμένους ηλικιωμένους ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί που έχουν πρόβλημα να μειώσουν την χοληστερίνη τους, ή να διαχειριστούν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους, μόνο εφόσον δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τη χρήση θεραπειών κατά της θρόμβωσης, όπως η ασπιρίνη, σε οποιαδήποτε ηλικία.

“Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί στο να συνταγογραφούν ασπιρίνη για άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο”, δήλωσε ο καρδιολόγος δρ. Roger Blumenthal του νοσοκομείου John Hopkins, ο οποίος συνυπογράφει τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. “Είναι πολύ πιο σημαντικό να βελτιστοποιήσουμε τις συνήθειες του τρόπου ζωής και να ελέγχουμε την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αντί να συνιστούμε την ασπιρίνη”, πρόσθεσε.

Νέες έρευνες για την ασπιρίνη
Τρεις πρόσφατες μελέτες (έρευνα#1, έρευνα#2 και έρευνα#3) έδειξαν, ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογίας είναι, στην καλύτερη περίπτωση, σπατάλη χρημάτων για υγιείς ηλικιωμένους. Στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας και πρόωρου θανάτου.

Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τους γιατρούς τους για να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας το αν υπάρχει κίνδυνος για αιμορραγία, ή όχι. Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς κάποιος μεγαλώνει, ή αν αναπτύξει νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ένα ιστορικό έλκους, ή αιμορραγίας, ειδικά στον γαστρεντερικό σωλήνα, ή αναιμίας αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα στεροειδή, τα απλά αντιπηκτικά που λαμβάνονται από το στόμα και η βαρφαρίνη (φάρμακο για την λέπτυνση του αίματος) μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν ότι οι στατίνες πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με επίπεδα “κακής” χοληστερόλης (LDL) άνω των 190 mg/dL, μαζί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η απώλεια βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος. Η LDL αντιπροσωπεύει το επίπεδο λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας και χαρακτηρίζεται “κακή” χοληστερόλη, επειδή φράζει τις αρτηρίες και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.