Δυσκολία στην κατάποση: Πότε μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου

Δυσκολία στην κατάποση: Πότε μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του οισοφάγου και επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους που είναι πάνω από 60 ετών, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Ο καρκίνος του οισοφάγου δεν παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα στην αρχή, όταν ο όγκος είναι μικρός, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην κατάποση (γνωστή και ως δυσφαγία), καούρα και απώλεια βάρους.

Θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε δυσκολία στο να καταπιείτε σωστά, λέει το NHS.

Δυσκολία στην κατάποση: Σπάνια είναι καρκίνος, αλλά πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας
Αλλά, το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι σημάδι γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, επιγλωττίτιδας και οισοφαγίτιδας.

Το NHS αναφέρει: “Μερικοί άνθρωποι με δυσφαγία έχουν προβλήματα κατάποσης ορισμένων τροφίμων ή υγρών, ενώ άλλοι δεν μπορούν να καταπιούν καθόλου. Με την πάροδο του χρόνου, η δυσφαγία μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως απώλεια βάρους και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στήθος. Τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις δεν θα προκληθούν από καρκίνο – αλλά είναι καλή ιδέα να τα ελέγξουμε”.

Δυσφαγία: Καρκίνος, επιγλωττίτιδα και οισοφαγίτιδα
Η δυσφαγία προκαλείται συνήθως από κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την παλινδρόμηση οξέος, ή τον καρκίνο.

Θα μπορούσε να προκληθεί από καρκίνο του οισοφάγου, καθώς ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου η τροφή μετακινείται από τον λαιμό στο στομάχι.

Η επιγλωττίτιδα είναι μια κατάσταση που προκαλεί την φλεγμονή του πτερυγίου που κλείνει επάνω από τον καθετήρα. Η επιγλωττίδα είναι το πτερύγιο κάτω από τη γλώσσα που κλείνει πάνω από την τραχεία ενώ τρώει για να αποτρέψει την είσοδο τροφής στους αεραγωγούς. Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να αποτελεί ένδειξη της κατάστασης.

Η δυσφαγία μπορεί επίσης να είναι σημάδι οισοφαγίτιδας. Πρόκειται για μια φλεγμονή της οισοφαγικής επένδυσης, λόγω λοίμωξης, ή ερεθισμού. Η αντιμετώπιση της δυσφαγίας εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία της. Μετά τη θεραπεία, πολλά συμπτώματα των ασθενών βελτιώνονται, αλλά όχι πάντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χειρουργική επέμβαση για την διεύρυνση του οισοφάγου, ή εναλλακτικές μορφές σίτισης, είναι μερικές από τις επιλογές θεραπείας της κατάστασης, αναφέρει το NHS.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.