Ομάδες αίματος: Ποιους κινδύνους για την υγεία κρύβει η κάθε μία

Ομάδες αίματος: Ποιους κινδύνους για την υγεία κρύβει η κάθε μία

Η παρουσία ή απουσία συγκεκριμένων μορίων που ονομάζονται αντιγόνα Α ή Β, καθώς και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται Rh (ρέζους), καθορίζουν σε ποια από τις οκτώ ομάδες αίματος ανήκετε: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ και O-.

Πέρα από την ομάδα αίματος, τα αντιγόνα επηρεάζουν και άλλα συστήματα, όπως τα αιμοφόρα αγγεία, τα νευρικά κύτταρα και τα αιμοπετάλια, γι΄ αυτό η ομάδα αίματος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό έως κάποιες μορφές καρκίνου.

Καρδιακές παθήσεις: Οι ομάδες A, B, AB έχουν 25-30% υψηλότερα επίπεδα πρωτεϊνών πήξης του αίματος, γεγονός που αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο οι άνθρωποι με αυτές τις ομάδες αίματος να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Μικρότερος κίνδυνος θρόμβωσης: Όσοι ανήκουν στην ομάδα 0, είναι λιγότερο πιθανό να κινδυνεύουν από θρόμβωση λόγω της μικρότερης ποσότητας πρωτεϊνών πήξης του αίματος. Το μειονέκτημα είναι ότι η πήξη του αίματος βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής αιμορραγίας.

Απώλεια μνήμης: Αν και η ομάδα αίματος ΑΒ είναι η λιγότερο συνηθισμένη, έρευνα δείχνει ότι συνδέεται με κατά 82% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης νοητικών προβλημάτων στο μέλλον.

Προβλήματα γονιμότητας: Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μειωμένα αποθέματα ωαρίων.

Καρκίνος στομάχου: Όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος 0 είναι πιο προστατευμένοι από τον καρκίνο του στομάχου, ενώ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για όσους ανήκουν στις ομάδες A, B ή AB, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Εικάζεται ότι αυτό οφείλεται στη φλεγμονώδη αντίδραση στα βακτήρια του ελιβακτηριδίου του πυλωρού (Η. Pylori).

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Λόγω των διαφορών στην πήξη του αίματος, όποιοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ είναι 31% πιθανότερο να υποστούν φλεβική θρομβοεμβολή, σχηματισμό θρόμβου στις βαθιές φλέβες του ποδιού, της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα, συγκριτικά με την ομάδα αίματος 0, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαβήτης: Όσοι ανήκουν στις ομάδες αίματος Α ή Β διατρέχουν έως και 21% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι συγκεκριμένοι τύποι αίματος επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και κατά συνέπεια τον μεταβολισμό της γλυκόζης και τα επίπεδα φλεγμονής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.