Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη (φωτο)

Το σημάδι στα μάτια που δείχνει ανεβασμένη χοληστερόλη (φωτο)

Η αυξημένη χοληστερίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συνήθως δεν έχει εμφανή συμπτώματα.

Αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε τα συμπτώματα της υψηλής χοληστερόλης, ένας χειρουργός υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένας τρόπος να εντοπιστεί η κατάσταση κοιτάζοντας τα μάτια.

Τι είναι το Arcus Senilis
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Dan Reinstein, οφθαλμικός χειρουργός της κλινικής Vision του Λονδίνου, δήλωσε ότι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis μπορεί να υποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει αυξημένη χοληστερίνη.

Ο ίδιος λέει σχετικά: “Οι ασθενείς μπορούν να εκδηλώσουν ένα λευκό, γκρι ή μπλε αδιαφανές (opaque) δακτύλιο γύρω από τον κερατοειδή χιτώνα. Αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται Arcus Senilis. Είναι αρκετά συνηθισμένο στους ηλικιωμένους και σε μερικούς μπορεί να είναι ενδεικτικό της υψηλής χοληστερόλης και του ενδεχόμενου κινδύνου καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για τη στεφανιαία νόσο σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η κατάσταση Arcus Senilis εμφανίζεται περιστασιακά ως μια συγγενής ανωμαλία (arcus juvenilis), που συνήθως περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος του περιφερικού κερατοειδούς και δεν συνδέεται με ανωμαλίες του λιπιδίου του ορού (serum lipid)”.

Τι είναι το ξανθέλασμα
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη μπορεί επίσης να αναπτύξουν κιτρινωπά σημάδια στις γωνίες και γύρω από τα μάτια, ή/και μικρούς σβόλους στο χρώμα του δέρματος γύρω από τις γωνίες των βλεφάρων. Αυτά είναι σημάδια από μια κατάσταση που είναι γνωστή ως ξανθέλασμα (xanthelasma).


Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται τα κιτρινωπά σημάδια στα μάτια

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


Ξανθέλασμα: Πώς φαίνονται οι μικροί σβόλοι γύρω από τα μάτια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.