ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Χιλιάδες ιατρικοί φάκελοι σε κούτες σε δημόσιους χώρους του νοσοκομείου (βίντεο)

Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Χιλιάδες ιατρικοί φάκελοι σε κούτες σε δημόσιους χώρους του νοσοκομείου (βίντεο)

Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και η προστασία των ιατρικών αρχείων ακούγονται τουλάχιστον ως ένα κρύο αστείο.

Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προκαλούν σοκ για τη διαχείριση που γίνεται.

Τα πιο πρόσφατα φωτογραφικά στοιχεία -αλλα σίγουρα όχι και τα τελευταία- δημοσιοποιηθηκαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και αφορούν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Χιλιάδες ιατρικοί φάκελοι βρίσκονται μέσα σε κούτες σε δημόσιους χώρους του νοσοκομείου. Σε αυτές τις χάρτινες κούτες «φυλάσσονται» ιατρικά δεδομένα ασθενών που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται ως πολύτιμα προσωπικα δεδομένα αλλά κυριολεκτικά και μεταφορικά ως σκουπίδια.

Κι αυτό ενώ σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας το νοσοκομείο οφείλει να κρατά ασφαλή και άθικτο τον φάκελο του ασθενούς για 20 χρόνια από την ημέρα της επίσκεψής του σε αυτό.

Η συσσώρευση βεβαίως των χιλιάδων ιατρικών φακέλων έχει γίνει σταδιακά κατά την τελευταία δεκαετια, οπότε πολλά νοσοκομεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με αυτό το χαρτοβασιλειο, ωστόσο πλέον σε αρκετά νοσοκομεία η κατάσταση είναι οριακή. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες από τον Ευαγγελισμό όπου έδειχναν πως τα ιατρικά αρχεία εκτείνονται από τις σκάλες μέχρι τα υπόγεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.