Νέα μελέτη για τη συσχέτιση του καρκίνου του εντέρου με το λάδι τηγανίσματος – Τι έδειξε

Νέα μελέτη για τη συσχέτιση του καρκίνου του εντέρου με το λάδι τηγανίσματος – Τι έδειξε

Επιστήμονες έδειξαν ότι όταν έδωσαν σε ποντίκια λάδι τηγανίσματος οι φλεγμονές εντέρου σε αυτά έγιναν χειρότερες και πιθανοί όγκοι μεγάλωσαν σε μέγεθος.

Τα φυτικά έλαια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά η μέχρι τώρα έρευνα για την επιδράσεις τους είχε επικεντρωθεί σε υγιή υποκείμενα. Η παρούσα έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμερστ, είναι η πρώτη έρευνα που εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει το λάδι αυτού σε περιστατικά φλεγμονών και όγκων του εντέρου, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με ζώα και συγκεκριμένα με ποντίκια.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Prevention Research» έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τηγανισμένο λάδι παρουσίασαν χειροτέρευση στις φλεγμονές του εντέρου, λόγω της εξάπλωσης βακτηρίων ή τοξικών βακτηριακών προϊόντων στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης αυξήθηκε το μέγεθος πιθανών όγκων στο έντερο.

«Οι άνθρωποι με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης» δήλωσε η δρ. Τζιάναν Ζανγκ, επικεφαλής της έρευνας.

Ο Γκουόντον Ζανγκ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, τονίζει ότι η έρευνα αυτή δεν αποδεικνύει ότι το λάδι τηγανίσματος προκαλεί προβλήματα στο έντερο, όμως, αν οι πάσχοντες καταναλώνουν τρόφιμα που μαγειρεύονται με αυτόn τον τρόπο, κινδυνεύουν να κάνουν την ασθένειά τους πιο επιθετική.

Πως έγινε η έρευνα με το λάδι τηγανίσματος

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κανόλα στην οποία τηγανίστηκε φαλάφελ στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ο Έρικ Ντέκερ, ειδικός στην χημική ανάλυση των λιπών βρήκε τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, των ελεύθερων λιπαρών οξέων και το επίπεδο οξείδωσης αυτού του λαδιού.

Οι ερευνητές φρόντισαν ώστε η μια ομάδα ποντικιών να έχει μια διατροφή στην οποία να συνδυαζόταν το λάδι τηγανίσματος με το φρέσκο ελαιόλαδο ενώ στην ομάδα ελέγχου σε όλες τις τροφές χρησιμοποιούνταν μόνο φρέσκο λάδι. Εξέτασαν τις φλεγμονές του εντέρου, τη διαρροή του και τους όγκους.

«Οι όγκοι είχαν διπλάσιο μέγεθος στην ομάδα χειρισμού συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου» δήλωσε ο Γκουόντον Ζανγκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές φιλοδοξούν τα νέα αυτά δεδομένα να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.