«Ναι» των φαρμακοποιών στον Β.Κικίλια για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία

«Ναι» των φαρμακοποιών στον Β.Κικίλια για τη διάθεση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία

Το «πράσινο φως» έδωσαν σήμερα οι Φαρμακοποιοί έπειτα από μια μαραθώνια Γενική Συνέλευση του κλάδου, στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της διάθεσης ακριβών φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών Φαρμακείων.


Με 89 ψήφους υπέρ και 25 ψήφους κατά, και παρά τους υψηλούς τόνους που επικράτησαν στη μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία διήρκησε περισσότερες από 8 ώρες, οι Φαρμακοποιοί εξέδωσαν τελικά θετική απόφαση, ανοίγοντας τον δρόμο στο Υπουργείο Υγείας να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο της διάθεσης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σχέδιο, το οποίο αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασθενών, που μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε ουρές στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο, όπως αποφάσισαν οι Φαρμακοποιοί, θα αρχίσει από την πλευρά τους να ισχύει, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν τα μηχανογραφικά συστήματα του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα υποστηρίξουν τη γραφειοκρατική διαδικασία της διαμονής των φαρμάκων.

Ομως, οι δωρεάν υπηρεσίες που θα παρέχουν Φαρμακοποιοί προς το κράτος, θα έχουν ημερομηνία λήξης, την 31η Αυγούστου του 2020, καθώς από κει και πέρα θα απαιτήσουν “επιστημονική αμοιβή” για τις υπηρεσίες τους, με βάση τα οικονομικά οφέλη που θα αποδειχθεί από μελέτη ότι θα αποκομίσει ο ΕΟΠΥΥ, από τις άμισθες υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι φαρμακοποιοί

  • Από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα διατίθενται 59 συγκριμένα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και θα οριστούν με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
  • Στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή (όπως ζητήθηκε από την Κυβέρνηση), το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας.
  • Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.
  • Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

Φαρμακοποιοί: Πως θα γίνεται η διάθεση ακριβών φαρμάκων από το Φαρμακείο της Γειτονιάς
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

  • O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.
  • Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.
  • Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.
  • Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).
  • Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.
  • Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
  • Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.