ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τα 7+1 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για την αβιταμίνωση

Τα 7+1 σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε για την αβιταμίνωση

Οι βιταμίνες είναι ουσίες που δεν συνθέτει ο οργανισμός, είναι όμως απαραίτητες σε μικρές ποσότητες για το φυσιολογικό μεταβολισμό.

Διακρίνονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και υδατοδιαλυτές (βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C).

Η ανεπάρκεια των βιταμινών παρατηρείται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, ανεπάρκειες (π.χ. θειαμίνης, βιταμινών D και C) παρουσιάζονται και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι λείπουν από τον οργανισμό σας συγκεκριμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά:

  • Χείλη που «σκάνε» και ματώνουν: Συνήθως οφείλεται στην έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β.
  • Αρρωσταίνετε συχνά: Είναι πιθανό να έχετε έλλειψη σε βιταμίνες Α και C και ψευδάργυρο, που είναι ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τον σχηματισμό των λευκών αιμοσφαιρίων.
  • Κακή νυχτερινή όραση: Οι δυσκολίες στη όραση υποδηλώνουν έλλειψη βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που για να την προσλάβετε πρέπει να καταναλώνετε βερίκοκα, καρότα, πατάτες, αβοκάντο και ντομάτα.
  • Πόνοι στις αρθρώσεις: Ίσως οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών Β, C και D, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, των οστών και των συνδέσμων.
  • Τριχόπτωση: Αν δεν είναι αποτέλεσμα ορμονικής διαταραχής, ίσως έχετε έλλειψη σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ψευδάργυρο.
  • Μαύρες κηλίδες στην επιδερμίδα: Αν δεν είναι αντίδραση σε κάποια ουσία, πρόκειται για ένδειξη ανεπάρκειας σε βιταμίνες C, K, Β12 ή φολικό οξύ.
  • Κρυώνετε διαρκώς: Πρόκειται για χαρακτηριστικό σημάδι αναιμίας. Καλό θα είναι να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα.
  • Η γλώσσα σας είναι λεία και ωχρή: Σύμπτωμα που φανερώνει έλλειψη σε σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.