ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Τριχόπτωση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση κατέχει σημαντικό ρόλο

Τριχόπτωση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση κατέχει σημαντικό ρόλο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την τριχόπτωση αποκαλύπτει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο 28ο συνέδριο EADV στη Μαδρίτη και για πρώτη φορά έδειξε ότι η έκθεση σε κοινούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM) συνδέεται με την απώλεια μαλλιών.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω της έκθεσης των HFDPC κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής στη βάση των τριχοθυλακίων σε διάφορες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM10 όπως η σκόνη και τα καύσιμα ντίζελ. Μετά από 24 ώρες οι ερευνητές πραγματοποίησαν την εργαστηριακή τεχνική western blotting για την ανίχνευση των επιπέδων συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία PM10 και καυσίμων ντίζελ μείωνε τα επίπεδα της β-κατενίνης της πρωτεΐνης που είναι «υπεύθυνη» για την μορφογένεση και ανάπτυξη της τρίχας.

Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα τριών ακόμη πρωτεϊνών (cyclin D1, cyclin E και CDK2), που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της τρίχας μειώνονταν δοσοεξαρτώμενα εξαιτίας της έκθεσης στα αιωρούμενα μικροσωματίδια, γεγονός που σήμαινε ότι όσο μεγαλύτερη η μόλυνση, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση των επιπέδων των πρωτεϊνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο επικεφαλής ερευνητής Hyuk Chul Kwon από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστημών του Μέλλοντος της Δημοκρατίας της Κορέας σχολίασε ότι «ενώ ο συσχετισμός ανάμεσα στη μόλυνση της ατμόσφαιρας και σοβαρές νόσους όπως ο καρκίνος, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι καλά τεκμηριωμένος δεν έχουν γίνει μελέτες για την επίδραση της έκθεσης σε αιωρούμενα μικροσωματίδια σε ανθρώπινα κύτταρα δέρματος και τριχωτού. Η έρευνά μας εξηγεί τον τρόπο δράσης των αιωρούμενων ρύπων σε ανθρώπινα θυλακικά κύτταρα, δείχνοντας τον τρόπο που οι συχνότεροι ρύποι οδηγούν σε τριχόπτωση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.