ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες χρόνιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Για ποιες χρόνιες παθήσεις αυξάνει τον κίνδυνο

Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο κινδυνεύουν περισσότερο και από άλλα χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

Φυσιολογικά, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) αυξάνονται και ελαττώνονται ρυθμικά, και η γυναίκα οδηγείται σε έμμηνο ρύση.

Στην περίπτωση όμως των πολυκυστικών ωοθηκών, οι ορμόνες αυτές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα ωοθυλάκια δεν ωριμάζουν, δεν συμβαίνει ωοθυλακιορρηξία (ή συμβαίνει σπάνια) και οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολλές μικρές κύστεις.

Στα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνονται η άτακτη, απούσα ή βαριά εμμηνορρυσία, η υπερτρίχωση προσώπου ή σώματος, η λέπτυνση των μαλλιών, οι κύστεις στις ωοθήκες, η ακμή, η αντίσταση στην ινσουλίνη, η στειρότητα και η ανεξήγητη παχυσαρκία ή αδυναμία απώλειας βάρους.

Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο κινδυνεύουν περισσότερο και από άλλα χρόνια και σοβαρά νοσήματα

Διαβήτης

Ο οργανισμός κάποιων γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να εμφανίζουν διαβήτη.

Καρκίνος ενδομητρίου

Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων εμποδίζουν την απόπτωση του ενδομητρίου κάθε μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου σε μικρότερη ηλικία.

Καρδιοπάθειες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι γυναίκες που πάσχουν από πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν χαμηλά επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης σε σύγκριση με τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Εκτός από την τάση για υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης προδιαθέτουν για καρδιοπάθεια ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.