Τα προϊόντα υγιεινής του γυναικείου κόλπου περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Τα προϊόντα υγιεινής του γυναικείου κόλπου περιέχουν επικίνδυνες ουσίες

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα υγιεινής του κόλπου διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε πιθανώς επικίνδυνες χημικές ουσίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Women’s Health.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan εξέτασε τον συσχετισμό μεταξύ της χρήσης προϊόντων γυναικείας υγιεινής και των επιπέδων των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) στο αίμα των γυναικών.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.432 γυναικών ηλικίας 20-49 ετών από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής 2001-2004 των ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση που έκαναν σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως ταμπόν, σερβιέτες, κολπικά καθαρτικά, σπρέι, πούδρες και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοντέλα παλινδρόμησης για να εκτιμήσουν τις ποσοστιαίες αλλαγές στη συγκέντρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων στο αίμα προκειμένου να δείξουν αν υπήρχε δοσοεξαρτώμενη σχέση. Μεταξύ των χημικών που αναλύθηκαν ήταν οκτώ πτητικές οργανικές ενώσεις: βρωμοφόρμιο, βρωμοδιχλωρομεθάνιο, βενζόλιο, χλωροφόρμιο, διβρωμοχλωρομεθάνιο, 1,4-διχλωροβενζόλιο (DCB) και αιθυλοβενζόλιο.

Εκτός από τη σχέση μεταξύ των κολπικών καθαρτικών και των επιπέδων DCB, οι ερευνητές βρήκαν ότι η χρήση πούδρας τον προηγούμενο μήνα σχετιζόταν σημαντικά με υψηλότερες συγκεντρώσεις αιθυλοβενζολίου.

Αναδείχθηκε, λοιπόν, ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της χρήσης κολπικών καθαρτικών και υψηλότερων συγκεντρώσεων της πτητικής οργανικής ένωσης 1,4-διχλωροβενζόλιο (DCB) στο αίμα. Μάλιστα, επειδή οι έγχρωμες γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν σημαντικά μεγαλύτερη χρήση τέτοιων προϊόντων, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η κατηγορία γυναικών βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης στις χημικές ουσίες και τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν προϊόντα καθαρισμού του κόλπου δύο ή περισσότερες φορές τον μήνα είχαν 81% υψηλότερες συγκεντρώσεις από εκείνες που δε χρησιμοποιούσαν ποτέ, ενώ για όσες τα χρησιμοποιούσαν περιστασιακά (μία φορά τον μήνα) το ποσοστό των συγκεντρώσεων έφτανε στο 18%.

Οι πτητικές οργανικές ενώσεις είναι χημικά που χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων, μεταξύ των οποίων τα αποσμητικά, τα βερνίκια νυχιών και οι βαφές. Κάποια από αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με αναπνευστικά συμπτώματα, καρκίνους, νευρολογικές διαταραχές, όπως επίσης και επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα.

«Παρόλο που χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, καλό θα ήταν οι γυναίκες να ακολουθούν τις συστάσεις των γυναικολόγων και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα», όπως τονίζει η Ning Ding, υποψήφια διδάκτωρ επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Michigan και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ πολλές γυναίκες ανησυχούν για τη διαταραχή της ισορροπίας των βακτηρίων ή του επιπέδου του pH στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δε δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην τοξικότητα αυτών των χημικών που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονιστεί», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες πραγματοποιούν νέα μελέτη στην οποία εξετάζουν περισσότερα από 100 προϊόντα γυναικείας υγιεινής, παρακολουθώντας 30 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας τους προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης τέτοιων προϊόντων και των επιπέδων VOCs στα ούρα τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.