Συμβάλλει το αλκοόλ στην διαγραφή κακών αναμνήσεων;

Συμβάλλει το αλκοόλ στην διαγραφή κακών αναμνήσεων;

Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα.

Ένα ποτήρι κρασί; Κι όμως, ένα ποτήρι κρασί είναι ικανό να πετύχει τη διαγραφή κακών αναμνήσεων και την επικέντρωση στις θετικές μνήμες!

Έρευνες δείχνουν ότι το αλκοόλ επηρεάζει την διαδρομή που ακολουθεί μία εμπειρία σε μοριακό επίπεδο, κατά τη δημιουργία της μνήμης. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζεται ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, η οποία σχετίζεται με το «συναισθηματικό επίπεδο» της εμπειρίας.

Η πρωτεΐνη που παράγεται είναι διαφορετική και συνδέεται με το είδος της ανάμνησης, είτε είναι ευχάριστη, είτε δυσάρεστη.

Ένα ποτό αλλάζει μόνο για μία ώρα την παραπάνω διαδρομή της κωδικοποίησης, ενώ τρία ποτά την διαφοροποιούν για 24 ώρες. Αυτό εξηγεί γιατί ξεχνάμε ότι είμαστε μπερδεμένοι και σκουντουφλάμε μετά από ένα καλό μεθύσι.

Η ομάδα του πανεπιστημίου Brown University υποστηρίζει ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα, μπορεί να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του αλκοολισμού.

«Θέλαμε να κατανοήσουμε ποια είναι η μοριακή βάση που σχετίζεται με τις λιγούρες». Για την έρευνα, χρησιμοποιήσαμε φρουτόμυγες, επειδή ελκύονται από το αλκοόλ και ο σχηματισμός των αναμνήσεων μοιάζει πολύ με τον ανθρώπινο.

Ένα γονίδιο που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν ο υποδοχέας D2. Το γονίδιο αυτό συνθέτει μια πρωτεΐνη για τους νευρώνες που αναγνωρίζουν την ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που έχει ενεργό ρόλο στην αίσθηση επιβράβευσης.

«Ο υποδοχέας Dopamine-2 είναι γνωστό ότι αφορά την κωδικοποίηση την εμπειρία ως θετική ή αρνητική». Το αλκοόλ «καταπατά» την διαδικασία σχηματισμού της μνήμης και, η αλλαγή στην έκφραση πρωτεΐνες, προκαλεί τις λιγούρες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η διαδρομή που περιέχει το γονίδιο- υποδοχέα D2, δεν αυξομειώνει την ποσότητα της πρωτεΐνης που παράγεται. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αλλάζει η εκδοχή της πρωτεΐνης ολοκληρωτικά, η οποία οδηγεί στην εσφαλμένη ρύθμιση της μνήμης. Ειδικά μειώνεται η συχνότητα των κακών αναμνήσεων, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά των καλών.

«Με την συγκεκριμένη ανακάλυψη μείναμε έκπληκτοι επειδή πρόκειται για ένα γονίδιο με εναλλασσόμενες εκφράσεις, ίδιο γονίδιο δηλαδή αλλά διαφορετικές πρωτεΐνες. Μας βοηθά να κατανοήσουμε έναν νέο κόσμο, ένα νέο «στρώμα» στην διαδικασία δημιουργίας αναμνήσεων».

Στην έρευνα εξηγείται ότι αν οι ίδιες διαδικασίες συμβαίνουν και στον άνθρωπο, ένα ποτήρι κρασί είναι αρκετό, για να ενεργοποιήσει τη διαδρομή ντόμινο του D2 γονιδίου. «Μετά από τρία ποτήρια, με διάλειμμα μίας ώρας ενδιάμεσα, η διαδρομή δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό για τουλάχιστον 24 ώρες», εξηγεί.

Άσχετα από τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ειδικοί πάνω στις εξαρτήσεις δηλώνουν πως το αλκοόλ σε κάνει να ξεχνάς μόνο για λίγο. Δεν εξαλείφει τις κακές αναμνήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ειδικά σε περιπτώσεις άγχους, πανικού και κατάθλιψη, όχι μόνο αυξάνει τα συμπτώματα, αλλά τα δημιουργεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.