Βαλεριάνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Βαλεριάνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η βαλεριάνα έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια ως μια “σπιτική” λύση σε προβλήματα ύπνου (αϋπνία), ενώ υπάρχουν πλέον στην αγορά και κάποια προϊόντα με βαλεριάνα, που ενδεχομένως να περιέχουν επικίνδυνες ξένες ουσίες και πρόσθετα.

Πώς γίνεται η σωστή της χρήση

Λαμβάνεται από το στόμα, συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες πριν τον ύπνο, ή σύμφωνα με άλλες οδηγίες. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος. Αν δεν είστε βέβαιοι για οποιαδήποτε από τις πληροφορίες, συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Ο γενικός κανόνας είναι πως η βαλεριάνα, ως φυτικό συμπλήρωμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από 4 εβδομάδες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα ενδεχομένων παρενεργειών από την απότομη διακοπή της χρήσης βαλεριάνας, συνιστάται να μειώνετε σταδιακά τη δοσολογία και τη συχνότητα που την λαμβάνετε, για διάστημα 1-2 εβδομάδων, προτού σταματήσετε εντελώς. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Αν η κατάστασή σας επιμένει ή χειροτερεύει, ή αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες

Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να οφείλονται στην λήψη βαλεριάνας είναι:

-Πονοκέφαλος
-Ανησυχία
-Στομαχικές διαταραχές
-Υπνηλία/κόπωση μετά το ξύπνημα

Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις επιπτώσεις εμμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας άμεσα. Ενημερώστε το γιατρό σας αμέσως εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές παρενέργειες:

-Επίμονη ναυτία/εμετός
-Στομαχικός/κοιλιακός πόνος
-Κιτρίνισμα στα μάτια/δέρμα
-Σκούρα ούρα
-Ακραία κόπωση

Η σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αυτό το προϊόν είναι πολύ σπάνια. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική περίθαλψη, αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στην βαλεριάνα:

-Εξάνθημα
-Κνησμός/πρήξιμο (ιδιαίτερα σε πρόσωπο/γλώσσα/λαιμό)
-Σοβαρή ζαλάδα
-Δυσκολία στην αναπνοή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα των πιθανών παρενεργειών από την λήψη βαλεριάνας. Εάν παρατηρήσετε άλλες παρενέργειες που δεν αναφέρονται παραπάνω, επικοινωνήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας άμεσα!

Πώς να πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις

Πριν πάρετε βαλεριάνα ενημερώστε το γιατρό σας για πιθανές αλλεργικές επιδράσεις, ή αν έχετε οποιεσδήποτε άλλες αλλεργίες. Αυτό το προϊόν μπορεί να περιέχει αδρανή συστατικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ή άλλα προβλήματα. Μιλήστε με το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, προτού πάρετε βαλεριάνα πρέπει να ξέρετε τα εξής:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Προβλήματα με το συκώτι: Οι υγρές μορφές αυτού του συμπληρώματος μπορεί να περιέχουν ζάχαρη ή/και αλκοόλ.
-Συνιστάται προσοχή εάν έχετε διαβήτη, ηπατική νόσο, ή αν έχετε πρόβλημα αλκοολισμού.
-Η βαλεριάνα προκαλεί υπνηλία. Μην οδηγείτε, μην χειρίζεστε μηχανήματα, ή να κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί εγρήγορση, έως ότου είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εκτελέσετε αυτές τις δραστηριότητες με ασφάλεια.
-Η βαλεριάνα δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά, αφού είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν αυτό το προϊόν περνά στο μητρικό γάλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.