ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτή είναι η καρδιοπάθεια «εχθρός» των ανδρών – Τους… απειλεί με στυτική δυσλειτουργία

Αυτή είναι η καρδιοπάθεια «εχθρός» των ανδρών – Τους… απειλεί με στυτική δυσλειτουργία

Αυξημένες πιθανότητες να διαγνωσθούν με κολπική μαρμαρυγή έχουν οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Σε αυτό συμπέρασμα κατέληξε νέα μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η κολπική μαρμαρυγή έχει επίσης κάποια σχέση.

«Είναι γνωστό πως τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας εμφανίζονται δύο με τρία χρόνια πριν την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συμπτώματα της στυτικής δυσλειτουργίας ως προγνωστικό παράγοντα για μελλοντική εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής, ενδέχεται να μπορέσουμε να χορηγήσουμε θεραπεία στον ασθενή ταχύτερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Yoshihiro Tanaka.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.760 άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Μετά από τέσσερα χρόνια, το 9,6% των συμμετεχόντων που είχαν στυτική δυσλειτουργία διαγνώσθηκαν με κολπική μαρμαρυγή συγκριτικά με 2,9% των ανδρών που δεν διαγνώστηκαν με την νόσο. Ακόμα και μετά την προσαρμογή διαφόρων παραγόντων κινδύνου όπως το κάπνισμα, το βάρος, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή πίεση, οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία ήταν κατά 66% πιθανότερο να διαγνωσθούν με κολπική μαρμαρυγή.

«Πρόκειται για μία λογική και ισχυρή σχέση. Αν οι ασθενείς έχουν στυτική δυσλειτουργία, το ιατρικό προσωπικό θα έπρεπε να ερευνήσει άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και να ξεκινήσουν θεραπεία το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε ο Δρ. Tanaka.

Ανάμεσα στα μειονεκτήματα της μελέτης, οι ασθενείς ανέφεραν τη στυτική τους δυσλειτουργία και οι ερευνητές δεν γνώριζαν αν η νόσος προκλήθηκε από αγγειακά προβλήματα ή ψυχολογικά προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ο έτερος περιορισμός είναι ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι εξαιρετικό δύσκολο να εντοπιστεί. Ορισμένοι ασθενείς δεν παραπονέθηκαν για συμπτώματα, λόγω του ότι η αρρυθμία εμφανίζεται και εξαφανίζεται ξαφνικά», πρόσθεσε ο ερευνητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.