Κορτιζόνη και κορτιζονούχα σκευάσματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (βίντεο)

Κορτιζόνη και κορτιζονούχα σκευάσματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (βίντεο)

Η κορτιζόνη είναι ένα στεροειδές φάρμακο που εμποδίζει την απελευθέρωση ουσιών στο σώμα, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή.

Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών καταστάσεων όπως αλλεργικές διαταραχές, δερματικές παθήσεις, ελκώδης κολίτιδα, αρθρίτιδα, ψωρίαση και αναπνευστικές διαταραχές.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρω για την κορτιζόνη;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί στην κορτιζόνη, ή αν έχετε μια μυκητιασική λοίμωξη οπουδήποτε στο σώμα σας.

Πριν από τη λήψη κορτιζόνης, ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με όλες τις ιατρικές παθήσεις σας, καθώς και για όλα τα άλλα φάρμακα που χρησιμοποιείτε. Υπάρχουν πολλές άλλες ασθένειες που μπορούν να επηρεαστούν από τη χρήση στεροειδών και πολλά άλλα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα στεροειδή.

Κάθε γιατρός που σας κουράρει πρέπει να ξέρει ότι παίρνετε στεροειδή φάρμακα.

Τι θα πρέπει να συζητήσω με τον γιατρό μου πριν από τη λήψη κορτιζόνης;

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο εάν είστε αλλεργικοί στην κορτιζόνη, ή αν έχετε κάποια μυκητιασική λοίμωξη οπουδήποτε στο σώμα σας.

Τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνουν ευάλωτους σε μόλυνση. Τα στεροειδή μπορεί επίσης να επιδεινώσουν μια λοίμωξη που ήδη έχετε, ή να επανενεργοποιήσουν μια μόλυνση που είχατε πρόσφατα. Πριν πάρετε τέτοιο φάρμακο, ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε ασθένεια ή λοίμωξη που είχατε κατά τις τελευταίες εβδομάδες.


Για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε με ασφάλεια να πάρετε κορτιζόνη, ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε οτιδήποτε από τα ακόλουθα:
  • Ηπατική νόσος (όπως κίρρωση του ήπατος)
  • Νεφρική νόσος
  • Διαταραχή του θυρεοειδούς
  • Διαβήτης
  • Ελονοσία
  • Φυματίωση
  • Οστεοπόρωση
  • Μυϊκή διαταραχή (όπως βαριά μυασθένεια)
  • Γλαύκωμα ή καταρράκτης
  • Έρπης στα μάτια
  • Έλκος στομάχου, η ελκώδης κολίτιδα, ή εκκολπωματίτιδα
  • Κατάθλιψη ή άλλη ψυχική ασθένεια
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Υπέρταση

Δεν είναι γνωστό εάν η κορτιζόνη μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο στην μήτρα της μητέρας του. Ενημερώστε, ωστόσο, το γιατρό σας, εάν είστε έγκυος, ή σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, ενώ χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Η κορτιζόνη μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και μπορεί, δυνητικά, να βλάψει ένα νεογέννητο βρέφος. Δεν πρέπει να θηλάζετε ενώ χρησιμοποιείτε κορτιζόνη.

Τα στεροειδή μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών. Συζητήστε με το γιατρό σας, εάν νομίζετε ότι το παιδί σας δεν μεγαλώνει με κανονικό ρυθμό, ενώ χρησιμοποιείτε κορτιζόνη.

Με ποιον τρόπο πρέπει να πάρω την κορτιζόνη;

Πάρτε την ακριβώς με τον τρόπο που θα ορίσει ο γιατρός σας. Μην την πάρετε σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες, ή για περισσότερο από τη συνιστώμενη περίοδο. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες στην συνταγή του γιατρού.

Ο γιατρός σας μπορεί περιστασιακά να αλλάξει τη δοσολογία σας, για να βεβαιωθεί ότι έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή η δοσολογία μπορεί να αλλάξει, αν έχετε κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση, αν είστε άρρωστοι, αν έχετε αυξημένο στρες, ή πυρετό ή λοίμωξη. Μην αλλάζετε τη δόση φαρμάκων ή το πρόγραμμά σας χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Ενημερώστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε ασθένεια ή λοίμωξη που είχατε κατά τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες.

Η κορτιζόνη μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα αποτελέσματα σε ορισμένες ιατρικές εξετάσεις. Ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας, αν παίρνετε κορτιζόνη.

Μην σταματήσετε τη χρήση κορτιζόνης ξαφνικά, ή θα μπορούσατε να έχετε δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πώς να αποφύγετε τα συμπτώματα στέρησης κατά τη διακοπή του φαρμάκου.

Η κορτιζόνη φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία, τη θερμότητα και το φως.

Τι θα συμβεί εάν χάσω μια δόση;

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε, αλλά παραλείψτε τη χαμένη δόση αν είναι σχεδόν ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση σας. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να αναπληρώσετε τη δόση που ξεχάσατε!

Τι θα συμβεί αν πάρω υπερβολική δόση;

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια ή καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων (τηλ 210 7793777).

Η υπερδοσολογία της κορτιζόνης δεν παράγει απειλητικά για τη ζωή σας συμπτώματα. Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση υψηλών στεροειδών δόσεων μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως λέπτυνση του δέρματος, εύκολο μελάνιασμα, αλλαγές στο σχήμα ή τη θέση του σωματικού λίπους (ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τον λαιμό, την πλάτη και την μέση), αυξημένη ακμή ή τριχοφυΐα στο πρόσωπο, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, ανικανότητα, ή και απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ.

Τι θα πρέπει να αποφεύγω για όσο διάστημα παίρνω κορτιζόνη;

Αποφύγετε να είστε κοντά σε ανθρώπους που είναι άρρωστοι ή έχουν λοιμώξεις. Καλέστε το γιατρό σας για προληπτική θεραπεία, αν είστε εκτεθειμένοι σε ανεμοβλογιά ή ιλαρά. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να είναι σοβαρές, ή ακόμη και θανατηφόρες, σε άτομα που χρησιμοποιούν ένα στεροειδές.

Μην κάνετε κανένα “ζωντανό” εμβόλιο, ενώ κάνετε χρήση κορτιζόνης. Το εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργήσει τόσο καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να μην σας προστατεύσει πλήρως από την (όποια) ασθένεια.

Ζωντανά εμβόλια περιλαμβάνουν εκείνα της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της πολιομυελίτιδας, του ροταϊού, της ευλογιάς, της ανεμοβλογιάς, του H1N1 της γρίπης κ.α.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε κορτιζόνη.

Κορτιζόνη: Παρενέργειες

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης: κνίδωση, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χείλη, τη γλώσσα, ή τον λαιμό.

Καλέστε το γιατρό σας αμέσως εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις σοβαρές παρενέργειες:

  • Προβλήματα με την όρασή σας
  • Οίδημα, η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους, αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή
  • Σοβαρή κατάθλιψη, ασυνήθιστη συμπεριφορά
  • Αίμα στα κόπρανα, ή βήχας με αίμα
  • Παγκρεατίτιδα (έντονος πόνο στο πάνω μέρος του στομαχιού που εξαπλώνεται στην πλάτη, με ναυτία, εμετό και ταχυπαλμία)
  • Χαμηλό επίπεδο καλίου (σύγχυση, αρρυθμία, υπερβολική δίψα, αυξημένη ούρηση, μυϊκή αδυναμία)
  • Επικίνδυνα υψηλή αρτηριακή πίεση (σοβαρή κεφαλαλγία, θολωμένη όραση, βούισμα στα αυτιά σας, άγχος, σύγχυση, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, αρρυθμία)
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λιγότερο σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα ύπνου, αλλαγές στη διάθεση
  • Ακμή, ξηροδερμία, λέπτυνση του δέρματος, μώλωπες ή αποχρωματισμός δέρματος
  • Καθυστέρηση στην επούλωση τραυμάτων
  • Αυξημένη εφίδρωση
  • Πονοκέφαλος, ζάλη, ίλιγγος
  • Ναυτία, πόνος στο στομάχι, φούσκωμα
  • Αλλαγές στο σχήμα ή τη θέση του σωματικού λίπους (ειδικά στα χέρια, τα πόδια, το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και την μέση)
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.