ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κι όμως ισχύει: Tα πολλά βάρη μπορεί να σου δημιουργήσουν… φαλάκρα

Κι όμως ισχύει: Tα πολλά βάρη μπορεί να σου δημιουργήσουν… φαλάκρα

Επισκέπτεσαι την αίθουσα με τα βάρη του γυμναστηρίου σου τακτικά και θεωρείς ότι το σώμα σου είναι σε μια πολύ καλή κατάσταση. Αλλά έχεις αρχίσει να χάνεις τα μαλλιά σου –και είσαι ακόμη σε ηλικία που δεν θα έπρεπε. Έχεις αναρωτηθεί μήπως τα πολλά βάρη, σου δημιουργούν φαλάκρα;

Η τακτική άσκηση είναι σίγουρα μια επωφελής συνήθεια για το σύνολο της υγείας σου και της ωραίας εικόνας σου. Μεταξύ άλλων, η γυμναστική βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην επαρκή παροχή θρεπτικών συστατικών στους θυλάκους των τριχών σου. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις αραίωση, σκέψου αν θα έπρεπε να αλλάξεις τον τρόπο που προπονείσαι: σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού πανεπιστημίου του Σικάγου που δημοσίευσε το περιοδικό Flex, τα πολλά βάρη, αυτά που σε κάνουν να χτίζεις μυς, μάλλον «τρώνε» τα μαλλιά σου.

Αν το γυρίσεις σε περισσότερη αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο ή ποδηλασία, μπορεί και να τα σώσεις.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα – πάντα – με την έρευνα: Η πιο κοινή αιτία της απώλειας μαλλιών στους άνδρες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία και αυτό προκαλείται από την επίδραση των ανδρικών ορμονών στη γενετική προδιάθεση των τριχοθυλακίων. Μέσα σ’ αυτά τα τριχοθυλάκια, η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT) μέσω ενός ενζύμου που ονομάζεται 5-άλφα αναγωγάση.

Αυτή η χημική διαδικασία αναστέλλει την ανάπτυξη μητρικών κυττάρων στο βολβό της τρίχας προκαλώντας συρρίκνωση των θυλακίων, ώσπου αυτά καταλήγουν σε δυσλειτουργικά, έως και νεκρά. Δηλαδή, όχι μόνο απολύουν τις υπάρχουσες τρίχες, αλλά επιπλέον δεν μπορούν να παράγουν καινούργιες.

Με δυο λόγια: οι έντονες προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι σχεδιασμένες για να αυξάνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν τον απαιτούμενο όγκο στους μυς. Αυτή η πλημμυρίδα τεστοστερόνης είναι ό,τι πρέπει για να χτίσεις σώμα, αλλά η μετατροπή της σε DHT μέσα στα τριχοθυλάκια, επιταχύνει την απώλεια των μαλλιών σου –ειδικά αν είσαι γενετικά προγραμματισμένος για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, η αερόβια άσκηση δεν απελευθερώνει τόσο μεγάλες ποσότητες ανδρογόνων στο τριχωτό της κεφαλής σου. Διάβασε γι’ αυτό στην επόμενη σελίδα:

Η λύση βρίσκεται σε δυο εγκεκριμένα φάρμακα: τη φιναστερίδη και τη μινοξιδίλη

Η μινοξιδίλη βοηθά λιγότερο το πρόβλημα, μιας και εφαρμόζεται σε λοσιόν και σαμπουάν για τη διατήρηση των μαλλιών που έχουν απομείνει. Η φιναστερίδη, όμως, είναι το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αλωπεκία, ιδίως αν ληφθεί στα αρχικά στάδια. Σε λήψη από το στόμα αναστέλλει την 5α-αναγωγάση και εμποδίζει τη δημιουργία της διυδροτεστοστερόνης.

Υπάρχουν όμως και ανεπιθύμητες ενέργειες τις οποίες οφείλεις να σκεφθείς: σε μικρό ποσοστό ανδρών η χρήση αυτών των φαρμάκων (ιδίως της φιναστερίδης) μειώνει τη λίμπιντο και τη διάρκεια στύσης, ωστόσο αυτές οι παρενέργειες υποχωρούν με τη διακοπή της αγωγής. Επιπλέον, το πρόβλημα και με τις δύο θεραπείες είναι πως απαιτούνται αρκετοί μήνες για να δεις αποτέλεσμα, ενώ αν η αγωγή διακοπεί, μπορεί να βρεθείς σε χειρότερη κατάσταση από πριν.

Οι μεσοθεραπείες με βιταμίνες και φιναστερίδη τοπικά ή διέγερση των τριχοθυλακίων με laser είναι μέθοδοι που εφαρμόζουν οι δερματολόγοι και σε κάποιες περιπτώσεις συμβάλλουν στη μείωση της έντονης τριχόπτωσης. Αλλά, όσο το θέμα της πρόωρης αλωπεκίας απασχολεί ακόμη τους επιστήμονες και τις εταιρείες φαρμάκων και μέχρι να βρεθεί το σκεύασμα που θα επανεκφύει τις χαμένες τρίχες από το κεφάλι σου, μείνε σ’ αυτό: μείωσε την προπόνηση με πολλά βάρη και γυμνάσου περισσότερο αερόβια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαλέγεις: Μύες ή μαλλιά;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.