ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δείτε πως να… αντιμετωπίσετε το hangover

Δείτε πως να… αντιμετωπίσετε το hangover

Αυτή την περίοδο, διανύουμε μέρες εορταστικές που… επιβάλλουν να πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω. Όταν όμως αναφερόμαστε στο αλκοόλ, αλήθεια υπάρχει κάποιος που δεν έχει ξυπνήσει, μετά από ένα ξενύχτι, με το κεφάλι του έτοιμο να σπάσει, τα πράγματα όλα στο δωμάτιο να γυρίζουν και τις μόνες λέξεις που να βγαίνουν από τα χείλη του να είναι «ορκίζομαι δεν θα ξαναπιώ ποτέ στη ζωή μου;».

Κανείς.

​Όλοι κάπου κάποτε την έχουν πατήσει.

Αρκετές μελέτες υποδηλώνουν ότι οι λιγότερο και οι μέτριοι πότες είναι πιο ευάλωτοι στο να πάθουν hangover σε σχέση με τα «δυνατά» ποτήρια.

Πού οφείλεται το hangover;

Πολυάριθμες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων του hangover.

  • Πρώτον, ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο σώμα, ο οποίος έχει αποτέλεσμα την παραγωγή ακεταλδεΰδης, που επεμβαίνει στη χημεία του εγκεφάλου με τα γνωστά αποτελέσματα.
  • Δεύτερον, η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και η αφυδάτωση του οργανισμού.
  • Τρίτον, η ποσότητα και το είδος του αλκοόλ που έχει καταναλωθεί.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ικανότητα των ενζύμων του οργανισμού να αντεπεξέλθουν και την ηλικία σας.

  • Το επόμενο πρωινό

Τι τροφές μπορείτε να καταναλώσετε μετά από μια «δύσκολη» νύχτα;

Νερό και ισοτονικά ποτά: Το αλκοόλ έχει έντονη διουρητική δράση. Μετά από υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ σημαντικό να πιούμε άφθονα υγρά, έτσι ώστε να αποτραπεί η πιθανή αφυδάτωση.

Τα ισοτονικά ποτά είναι διαλύματα που περιέχουν ηλεκτρολύτες και έτσι συμβάλουν να αναπληρωθεί πιο γρήγορα η απώλεια ηλεκτρολυτών

Πίνετε καφέ ή τσάι: Η καφεΐνη μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη δράση κατά του hangover αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως διεγερτικό και θα μπορούσε να βοηθήσει στην αίσθηση της νύστας. Ο καφές είναι όμως διουρητικός, επομένως μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση.

Στεγνά τρόφιμα και όχι λιπαρά και τηγανιτά: Είναι πολύ πιθανόν την ημέρα μετά το μεθύσι να έχετε γαστρεντερικές διαταραχές.

Ενδείκνυται να καταναλώσετε στεγνά τρόφιμα πχ κράκερ, φρυγανιές και τοστ, ενώ καλό είναι να αποφύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά τρόφιμα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών διαταραχών.

Αυγά: Τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ, την κυστεΐνη, η οποία έχει την ιδιότητα να διασπά την ακεταλδεύδη που είναι ένα παράγωγο του μεταβολισμού της αιθανόλης (αλκοόλ). Τρώγοντας ένα αυγό θα ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα του hangover.

Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες: Το αλκοόλ επηρεάζει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το ήπαρ σας πρέπει να διασπάσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και δυσκολεύεται να παράγει ταυτόχρονα γλυκόζη.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες πχ. ψωμί, μακαρόνια, μέλι αντιμετωπίζεις την πιθανή ήπια υπογλυκαιμία που μπορεί να έχει προκληθεί .

Μπανάνα και μέλι: Τέλος, τρώγοντας μπανάνα και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο αναπληρώνεις τις απώλειες μαγνησίου και άλλων ηλεκτρολυτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι και στα φρούτα, βοηθά τον οργανισμό να διασπάσει το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.