Αγριολούλουδο καταπραΰνει το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αγριολούλουδο καταπραΰνει το κρυολόγημα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Άλλοι το ξέρουν, ως αγριοτριανταφυλλιά, άλλοι το έχουν ακουστά ως αγριόροδο ή ροδή και κάποιοι άλλοι ως κυνόροδο.

Το φυτό αυτό είναι αυτόχθον (ιθαγενές ή γηγενές) των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου, ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο (ανάλογα με την περιοχή, το υψόμετρο και την έκθεση) και οι καρποί του ωριμάζουν το φθινόπωρο.

Τα κυνόροδα συνήθως χρησιμοποιούνται ως αφέψημα ή για την παραγωγή σιροπιού, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στην αρτοποιία και στη ζαχαροπλαστική (τάρτες, μαρμελάδες).

Σε μορφή ροφήματος, τα κυνόροδα παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται ως στυπτικό, αντιδιαρροϊκό, για αναπνευστικές οδούς σε βρογχίτιδα, για την πρόληψη και τη θεραπεία του κρυολογήματος, σε αιμόπτυση, ως πηγή βιταμίνης C και εξωτερικώς σε πλύσεις οφθαλμών.

Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν στην οστεοαρθρίτιδα καθώς μειώνουν τους πόνους και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων -όπως το περπάτημα, η είσοδος και η έξοδος από το αυτοκίνητο-, χωρίς εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το κυνόροδο θα πρέπει να βραστεί ώστε να αποδώσει τη βιταμίνη C (αφέψημα), αλλιώς θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος παρασκευής του εγχύματος (έως 30 λεπτά).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.