Κορωνοϊός-Diamond Princess: Γιατρός μπήκε στο πλοίο – Τρομοκρατήθηκε από τις εικόνες που αντίκρισε! (φώτο)

Κορωνοϊός-Diamond Princess: Γιατρός μπήκε στο πλοίο – Τρομοκρατήθηκε από τις εικόνες που αντίκρισε! (φώτο)

Ένας Ιάπωνας γιατρός ανέβηκε στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, οι εικόνες που αντίκρισε τον σόκαραν, κάνοντας λόγο για «χαώδη κατάσταση» στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού επί του πλοίου.

Το πλοίο ετέθη σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα και έκτοτε έγινε εστία μετάδοσης του ιού στους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες.

Ο Κεντάρο Ιουάτα, καθηγητής ειδικευμένος στις λοιμώδεις νόσους του Πανεπιστημίου του Κόμπε, δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τρόμο», όπως σε καμία άλλη χώρα κατά την διάρκεια της καριέρας του, διατυπώνοντας μία σπάνια στους επίσημους ή πανεπιστημιακούς κύκλους δημόσια κριτική στην Ιαπωνία.

Αφού έδωσε μάχη για να λάβει άδεια από τις αρχές, επιβιβάσθηκε στο ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Γιοκοχάμα κρουαζιερόπλοιο.

«Αυτό το πλοίο είναι τελείως ακατάλληλο για τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων. Δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις πράσινες (μη μολυσμένες) και κόκκινες (εν δυνάμει μολυσμένες) ζώνες και το προσωπικό μπορεί να κυκλοφορεί από την μία περιοχή στην άλλη, να τρώει, να τηλεφωνεί…», λέει.

«Βρέθηκα στην Αφρική για την επιδημία του Εμπολα. Βρέθηκα σε άλλες χώρες για την χολέρα, στην Κίνα το 2003 για το Sars…Ποτέ δεν φοβήθηκα μήπως μολυνθώ κι εγώ», δηλώνει στα αγγλικά σε βίντεο.

«Αλλά στο εσωτερικό του Diamond Princess φοβήθηκα…διότι δεν υπήρχε κανένας τρόπο για να πει κανείς πού βρίσκεται ο ιός».

Ο επιστήμονας τρομοκρατήθηκε τόσο που τέθηκε μόνος του σε καραντίνα 14 ημερών φοβούμενος ότι θα μολύνει την οικογένειά του.

Ο Κεντάρο Ιουάτα καταγγέλλει ότι η κρίση αρχικά αφέθηκε στα χέρια των γραφειοκρατών. «Στο Diamond Princess τρομοκρατήθηκα, διότι δεν υπήρχε υπεύθυνος για την διαχείριση των λοιμώξεων».

Στα 2.400 άτομα που έκαναν τεστ επί του πλοίου, 542 βγήκαν θετικά και τα αποτελέσματα των υπολοίπων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά. Κρατικοί υπάλληλοι που ανέβηκαν στο πλοίο βρέθηκαν αργότερα θετικοί στον ιό.

Οταν ερωτήθηκε αργότερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα έδωσε την διαβεβαίωση ότι «από τις 5 Φεβρουαρίου» αυστηρά μέτρα έχουν ληφθεί για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης, κυρίως με την χρήση προστατευτικών μασκών, με το πλύσιμο των χεριών και με την χρήση απολυμαντικού».

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε για την απουσία διαχωρισμού ζωνών στο πλοίο.

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας Κατσουνόμπου Κάτο απέρριψε επίσης την κριτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Εμπειρογνώμονες γιατροί που συμμετέχουν στην ομάδα πρόληψης των λοιμώξεων επιβλέπουν το εσωτερικό του πλοίου», είπε διαβεβαιώνοντας ότι οι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση κρίνουν ότι η κατάσταση στο Diamond Princess βρίσκεται «υπό έλεγχον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.