Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πως ο εγκέφαλος «πνίγεται» στα υγρά του μετά το περιστατικό (βίντεο)

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πως ο εγκέφαλος «πνίγεται» στα υγρά του μετά το περιστατικό (βίντεο)

Ερευνητές του νεοϋορκέζικου University of Rochester έδειξαν για πρώτη φορά πώς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να κάνει το γλυφατικό σύστημα να πλημμυρίσει τον εγκέφαλο με υγρό, προκαλώντας έτσι πνιγμό στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το φαινόμενο αυξάνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού οιδήματος, υπερβολικής συσσώρευσης υγρού μέσα στον εγκέφαλο δηλαδή που μπορεί να έχει θανάσιμες συνέπειες.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για την ώρα σε εγκεφάλους ποντικών, οι ερευνητές περιμένουν όμως πως η ανακάλυψή τους θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος τα εγκεφαλικά στους ανθρώπους.

Οι ίδιοι επιστήμονες ήταν εξάλλου που ανακάλυψαν το 2012 το γλυφατικό σύστημα, μια σειρά αγωγών στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που απελευθερώνουν εγκεφαλονωτιαίο υγρό στους ιστούς του κεφαλιού, ώστε να απομακρυνθούν τοξικά κατάλοιπα και υπολείμματα πρωτεϊνών.

Αυτό μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Science», πως το γλυφατικό σύστημα επιδρά κατά το ισχαιμικό επεισόδιο απελευθερώνοντας εγκεφαλονωτιαίο υγρό που πνίγει τα νεύρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εργασία έχει πιθανές συνέπειες, για μια μελλοντική θεραπεία του οιδήματος που έπεται συνήθως του εγκεφαλικού…


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.