Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση του Ιράν διαψεύδει ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση του Ιράν διαψεύδει ότι 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης δεσμεύτηκε σήμερα για διαφάνεια όσον αφορά την επιδημία του νέου κορωνοϊού που πλήττει το Ιράν, ιδιαίτερα σχετικά με τα στοιχεία για τους νεκρούς και τους προσβληθέντες από τον Covid-19.

“Δεσμευόμαστε να είμαστε διαφανείς όσον αφορά την δημοσίευση των στοιχείων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί, μετά την καταγγελία ενός βουλευτή της πόλης Κομ, στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, ότι οι αρχές “δεν λένε την αλήθεια” για το μέγεθος της επιδημίας στην πόλη του.

Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, που εκλέγεται με τους υπερσυντηρητικούς, έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους έπειτα από κοινοβουλευτική συνεδρίαση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών για το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στο Ιράν, όπου, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας Ιράτζ Χαριρτσί, οι νεκροί ανήλθαν σε 12 και τα κρούσματα σε έως 61, τα περισσότερα από τα οποία στην Κομ, την ιερή πόλη των σιιτών που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ilna, το οποίο πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές, μετέδωσε ότι ο βουλευτής Φαραχανί μίλησε για “50 νεκρούς” μόνον στην πόλη αυτή, την ώρα που ο επίσημος απολογισμός της Τεχεράνης για τους νεκρούς ανέρχεται σε 12 σε όλη τη χώρα.

“Τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν δημοσιεύσει αυτόν τον αριθμό, αλλά εμείς προτιμάμε να μην λογοκρίνουμε τις δηλώσεις όσον αφορά τον κορωνοϊό γιατί κινδυνεύει η ζωή του λαού”, δήλωσε στο AFP η Φατεμέχ Μαντιανί, αρχισυντάκτρια του πρακτορείου Ilna.

“Διαψεύδω κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή”, δήλωσε αργότερα ο υφυπουργός Υγείας Χαριρτσί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

“Δεν είναι ώρα για πολιτική αντιπαράθεση, ο κορωνοϊός είναι ένα εθνικό πρόβλημα”, πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε για διαφάνεια»

“Δεσμευόμαστε για διαφάνεια” και “θα ανακοινώνουμε κάθε στοιχείο που αφορά τον αριθμό των νεκρών στο σύνολο της χώρας”, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ραμπιί κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα και πάλι μετά την κοινοβουλευτική σύνοδο που έγινε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τον νέο κορωνοϊό, ο εκπρόσωπος του γραφείου του κοινοβουλίου Ασαντολάχ Αμπασί δήλωσε ότι “σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Υγείας (η οποία παρουσιάστηκε στους βουλευτές), η αιτία της μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Ιράν είναι η παράνομη είσοδος ανθρώπων στη χώρα από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Κίνα”.

Ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί διευκρίνισε παράλληλα χθες Κυριακή ότι ένας από τους ανθρώπους που πέθαναν από τη νόσο στην Κομ, στο κεντρικό τμήμα του Ιράν, όπου καταγράφηκαν και τα πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ήταν “ένας (ντόπιος) έμπορος, ο οποίος είχε κάνει πολλά ταξίδια στην Κίνα”.

Ο Ναμακί είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, μάταια όμως, να δώσει εντολή η κυβέρνηση για την αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων ανάμεσα στο Ιράν και την Κίνα.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι πλέον έχουν ανασταλεί οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά σημείωσε επίσης ότι ο έμπορος της Κομ είχε μεταβεί στην Κίνα “μέσω πτήσης με ανταπόκριση”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιράν είναι η χώρα που έχει ανακοινώσει τους περισσότερους θανάτους από τον νέο κοροναϊό εκτός Κίνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.