Κορωνοϊός: Πόλη «φάντασμα» το Μιλάνο – Άδειασαν δρόμοι και καταστήματα (φώτο)

Κορωνοϊός: Πόλη «φάντασμα» το Μιλάνο – Άδειασαν δρόμοι και καταστήματα (φώτο)

Σε άλλους ρυθμούς κινείται από χθες το Μιλάνο, θυμίζοντας μια πόλη χωρίς προβλήματα, χωρίς κίνηση, χωρίς θόρυβο και χωρίς ουρές, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Η γείτονα χώρα μετρά από χθες 7 νεκρούς εξαιτίας του κορωνοϊού, με την βόρεια Ιταλία να πλήττεται περισσότερο. Σύμφωνα με έναν επιδημιολόγο, ο λόγος που η περιοχή αυτή έχει πληγεί τόσο οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για βιομηχανικά κέντρα με πολλούς επιχειρηματίες που μπορεί είτε να ταξίδεψαν στην Κίνα, είτε να επισκέφθηκαν την Ιταλία, Κινέζοι επιχειρηματίες.

Το Μιλάνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο, ζει πλέον σε άλλους ρυθμούς. Η πολύβουη πόλη με τα γεμάτα καφέ και τις ξακουστές μπουτίκ διάσημων οίκων μόδας, δείχνει πλέον άδεια. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους- κυρίως τουρίστες- φορούν απαραιτήτως μάσκα. Οι εναπομείναντες τουρίστες, φωτογραφίζονται έξω από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα φορώντας μάσκες. Ο καθεδρικός της πόλης, η Σκάλα του Μιλάνου και πολλά ακόμη είναι κλειστά για το κοινό.

Εστιατόρια, κομμωτήρια, μπαρ, κέντρα αισθητικής παραμένουν ανοιχτά, αλλά ο κόσμος που περνά τις πόρτες είναι λιγοστός. Το Μιλάνο ζει υπό τον φόβο του κορωνοϊού. Στην Via Montenapoleone και στους άλλους δρόμους, οι μπουτίκ είναι άδειες. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων καλωσορίζουν τους λιγοστούς πελάτες που περιφέρονται μπροστά από τα ράφια, την ώρα που, υπό νορμάλ συνθήκες θα εξυπηρετούσαν τρέχοντας τις ορδές των τουριστών.

Ακόμη και η βόλτα με τα μέσα μεταφοράς στο Μιλάνο έχει γίνει άνετη. Στο μετρό, στα λεωφορεία και τα τραμ, μπορεί κανείς να βρει να καθίσει. Ο φόβος για τον κορωνοϊό έχει αναγκάσει πολλούς υπάλληλους να πάρουν τα αυτοκίνητά τους για να πάνε στην δουλειά. Επιπλέον, αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν ζητήσει πλέον από τους εργαζόμενούς τους να δουλέψουν από το σπίτι. Ακόμη και η στάθμευση στην πόλη είναι τόσο εύκολη όσο και τον Αύγουστο.

  • Το άγχος των φαρμακοποιών

Στο άλλο άκρο της καθημερινής ζωής, βρίσκεται το άγχος των φαρμακοποιών. «Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν τρελαθεί» λέει η γιατρός Έλενα Κολόμπο. «Χθες πούλησα 600 μάσκες, και ξεπούλησα όλα τα απολυμαντικά μέσα σε μία ημέρα. Όλη η πόλη θα έπρεπε να φορά μάσκες. Κι όμως αυτό δεν συμβαίνει. Στην πόλη βλέπει κανείς τους τουρίστες και τους ξένους να φορούν μάσκες ενώ οι ντόπιοι υπερασπίζονται την περηφάνια της κανονικότητας.


Ο πανικός έχει, επίσης, οδηγήσει πολλούς στα σούπερ μάρκετ. Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άδεια ράφια. Τα χαρτομάντιλα, οι κονσέρβες και τα απολυμαντικά τζελ εξαντλούνται σε χρόνο ρεκόρ με τους καταστηματάρχες να καθησυχάζουν τον κόσμο. Ο Σάμι Καχάλε, γενικός διευθυντής της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Esselunga, αναφέρει: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις προϊόντων στις αποθήκες μας και δεν αναμένεται να έχουμε. Ως εκ τούτου, θέλουμε να καθησυχάσουμε τους πελάτες μας πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αδιάλειπτα και τους καλούμε να αγοράσουν ποσότητες μόνο για τις συνήθεις ανάγκες κατανάλωσης».

  • Άδεια τα καφέ – Ούτε για apericena δεν βγαίνουν οι Ιταλοί
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι καφετέριες και τα εστιατόρια του Μιλάνο, είναι άδεια – ακόμη και για το apericena – το απογευματινό απεριτίφ. Παρά τους 19 βαθμούς Κελσίου, τα υπαίθρια τραπέζια των δρόμων της Μπρέρα, που θα ήταν γεμάτα κόσμο, τώρα με τον κορωνοϊό, είναι άδεια. Ακόμη και στο ιστορικό μπαρ Jamaica, όπου παραμένει ανοιχτό εδώ και 110 χρόνια και έχει εξυπηρετήσει χιλιάδες κόσμου, μπορεί να βρει κανείς τραπέζι. Η πινακίδα «Δεν κλείσαμε ακόμη και κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών» προκαλεί ένα κρυφό χαμόγελο. Η καθημερινότητα στο Μιλάνο έχει αλλάξει εξαιτίας του κορωνοϊού. Οι κάτοικοι της πόλης αποφεύγουν να μετακινηθούν άσκοπα. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα νυχτερινά κέντρα και τα μουσεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.