ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κορωνοϊός: Νεκρική σιγή στις ιταλικές πόλεις (φώτο)

Κορωνοϊός: Νεκρική σιγή στις ιταλικές πόλεις (φώτο)

Η ζωή στην Ιταλία έχει αλλάξει. Από το βράδυ της Παρασκευής, όπου ανακοινώθηκε η έξαρση του κορωνοϊού στην χώρα ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει στους 11, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται στα 322. Πολλές πόλεις της βόρειας Ιταλίας μπήκαν σε καραντίνα ελεγχόμενη από την αστυνομία. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία έκλεισαν.

Οι δρόμοι στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας άδειασαν. Στην Λομβαρδία και το Βενέτο, όπου υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα, οι άνθρωποι – όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους- φορούν μάσκες. Δεκάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης. Στα φαρμακεία εξαντλήθηκαν οι μάσκες υγιεινής και απολυμαντικά τζελ.

Χωρίς πανικό στην Βενετία
Στην Βενετία όμως, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Μπορεί οι τελευταίες δύο ημέρες του Καρναβαλιού να ακυρώθηκαν, ωστόσο επικρατεί μια ηρεμία. Δεν υπάρχει πανικός στην αγορά, μόνο σεβασμός της υγιεινής και αποφυγή περιττών μετακινήσεων. Κάτι τέτοιο είναι χαρακτηριστικό των Βενετών, των κατοίκων μιας πόλης που έχει ζήσει πολλά και που έχει μάθει να επιβιώνει παρά τις πλημμύρες που έχει υποστεί στο παρελθόν.

Η ζωή συνεχίζεται στην Βενετία που έχει δοκιμαστεί από πολλά στην πάροδο των χρόνων
Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο οι εναπομείναντες τουρίστες που φροντίζουν να φωτογραφηθούν μπροστά σε όλα τα αξιοθέατα μόνοι τους, χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων. Τα μπακάλικα στα στενά δρομάκια εξυπηρετούν τους λιγοστούς πελάτες με χαμηλωμένα τα ρολά και με τους υπαλλήλους να φοράνε γάντια. Στην Λαγκούνα, οι ακυρώσεις έφτασαν το 60% .


Χθες, τελευταία μέρα του καρναβαλιού που έληξε νωρίς, πολλοί ήταν αυτοί που βγήκαν στους δρόμους της Βενετίας φορώντας μάσκες που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί πριν από αιώνες για την θεραπεία των ασθενών που έπασχαν από πανώλη.


Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, υπάρχει άπλετος χώρος για δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Στους δρόμους που οδηγούν στην πιο διάσημη και επισκέψιμη πλατεία του κόσμου, μπορεί να βρει κανείς τρία παντοπωλεία που εξυπηρετούν τους πελάτες με τα ρολά χαμηλωμένα. Μια πινακίδα προειδοποιεί πως «η επιχείρηση είναι ανοιχτή, χτυπήστε το κουδούνι». Οι πελάτες παραμένουν στον δρόμο περιμένοντας ένα μπουκάλι νερό και ένα σάντουιτς, που σερβίρει από ένα μικρό παραθυράκι, ένα γαντοφορεμένο χέρι. Ακόμη και η Osteria Santa Fosca, που σε μια συνηθισμένη ημέρα είναι γεμάτη, τώρα παραμένει άδεια.


Η ίδια κατάσταση και σε άλλες πόλεις του Βενέτο
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες πόλεις του Βενέτο. Στην Πάδοβα, μια πόλη που περισσότερο από κάθε άλλη χρησιμοποιεί τον τουρισμό για να επιβιώσει, είναι επίσης άδεια. Η εκκλησία του Αγίου της Πάντοβα είναι σαν νεκρή φύση. Σε ένα μέρος που προσελκύει ετησίως τέσσερα εκατομμύρια προσκυνητές, ο ιερέας Ολίβιο Σβανέρα, επέλεξε να την κρατήσει ανοιχτή. «Μου φαίνεται η πιο κατάλληλη στιγμή για να προσευχηθώ, ζητώντας την σωτηρία πολλών οικογενειών που κινδυνεύουν».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, που συνήθως σφύζει από ζωή, ελάχιστοι είναι οι τουρίστες που κυκλοφορούν κι αυτοί με μάσκες
Ο τουρισμός έχει μειωθεί αισθητά. Η Μόνικα Σοράντσα, πρόεδρος της περιφερειακής Federalberghi, αναφέρει: «Κανείς δεν θέλει να έρθει πλέον στο Βενέτο, κανείς». Στην πρωτεύουσα, οι ακυρώσεις ξεπέρασαν το 60% και το ίδιο ισχύει και στην Πάντοβα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.