ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Αυτές είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες που πρέπει να προσέχετε

Αυτές είναι οι πιο συχνές τροφικές αλλεργίες που πρέπει να προσέχετε

Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι καθόλου σπάνιες. Το 5% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών έχουν κάποια μορφή αλλεργίας και αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται.

Κάθε φαγητό μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, αλλά οι πιο συχνές επικεντρώνονται σε οκτώ φαγητά.

  • Αγελαδινό γάλα

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι πιο συχνή σε βρέφη και παιδιά, ειδικά αν έχουν εκτεθεί σε αυτό πριν συμπληρώσουν τον έκτο μήνα της ζωής τους.

Το 90% των παιδιών που έχουν αλλεργία την ξεπερνούν με τα χρόνια, κάνοντάς την λιγότερο συχνή στους ενήλικες.

  • Αυγά

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο συχνή αλλεργία των παιδιών. Όμως περίπου 7 στα 10 παιδιά την ξεπερνούν μέχρι να κλείσουν το 16ο έτος της ηλικίας τους. Το παράξενο είναι πως μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός στο ασπράδι και όχι τον κρόκο, αλλά και το αντίστροφο.

Κάποιες τροφές που εμπεριέχουν αυγό μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα, αφού η θέρμανσή τους μπορεί να αλλάξουν την μορφή των πρωτεϊνών που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

  • Ξηροί καρποί

Το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι αλλεργικοί στους ξηραθείς καρπούς, κάνοντας την συγκεκριμένη αλλεργία μια από τις συχνότερες. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς είναι και σε όλα τα παράγωγα προϊόντα τους.

  • Φιστίκια

Όπως και στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, η αλλεργία στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα συχνή. Η αντίδραση του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Το φιστίκι διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς γιατί πολύ απλά συγκαταλέγεται στα όσπρια. Το 5-8% των παιδιών και το 1-2% των ενηλίκων έχουν αλλεργία στα φιστίκια.

  • Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή όπως η γαρίδα, ο αστακός, το καλαμάρι κ.α. είναι μια επίσης πολύ συχνή τροφή που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.

Η αλλεργία στα οστρακοειδή οφείλεται κυρίως σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τροπομυοσίνη, αλλά και σε άλλες πρωτεΐνες όπως η αργινίνη ή η μυοσίνη.

  • Σιτάρι

Η αλλεργία στο σιτάρι οφείλεται και αυτή σε αλλεργιογόνα πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αυτό. Συνήθως επηρεάζει τα παιδιά, αν και πολλά από αυτά μπορούν να την ξεπεράσουν μέχρι να κλείσουν τα 10 τους χρόνια.

  • Σόγια

Η αλλεργία στη σόγια επηρεάζει περίπου το 0,4% των παιδιών και κυρίως εμφανίζεται σε βρέφη κάτω των τριών ετών. Οφείλεται κι αυτή σε μια πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στον καρπό της σόγιας. 7 στα 10 παιδιά καταφέρνουν να την ξεπεράσουν ενώ μεγαλώνουν.

  • Ψάρι
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αλλεργία στο ψάρι είναι αρκετά συχνή στους ενήλικες και επηρεάζει το 2% του πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλες αλλεργίες, η αλλεργία αστό ψάρι δεν είναι πιθανό να εμφανιστεί σε μεγάλη ηλικία με το 40% των περιπτώσεων να την εμφανίζουν μετά την ενηλικίωση τους. Τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της αλλεργίας στα οστρακοειδή και η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.