ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τρομακτική μελέτη για τον κορωνοϊό: Τουλάχιστον τα μισά κρούσματα δεν ανιχνεύονται στους ελέγχους των αεροδρομίων!

Τρομακτική μελέτη για τον κορωνοϊό: Τουλάχιστον τα μισά κρούσματα δεν ανιχνεύονται στους ελέγχους των αεροδρομίων!

Μια έρευνα που έχετε να προστεθεί στην ήδη αυξημένη ανησυχία για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την οποία τα μέσα με τα οποία εξετάζουν τους ταξιδιώτες δεν πρόκειται να ανιχνεύσουν τα μισά τουλάχιστον κρούσματα του ιού.

Πάνω από 80.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο από τον κορωνοϊό από τότε που πρωτοανιχνεύθηκε στην Ουχάν της Κίνας τον περασμένο μήνα. Ένα από τα βασικά μέτρα περιορισμού είναι οι έλεγχοι με θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και η συμπλήρωση από τους ταξιδιώτες ειδικών ερωτηματολογίων, αλλά όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για πρώτη φορά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός Κίνας ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι στην ίδια τη χώρα, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορωνοϊού.

Ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα Η/Υ για να προβλέψουν την αποδοτικότητα των ελέγχων στα αεροδρόμια, βάσει των τελευταίων στοιχείων για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός και το διάστημα που χρειάζονται οι φορείς για να εμφανίσουν συμπτώματα. Χρησιμοποιώντας ως βάση μια παρόμοια έρευνα του 2015 οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά κρούσματα αναπόφευκτα θα γλιστρήσουν από το δίκτυ των ελέγχων και στη μελέτη που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση eLilfe καλούν τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τους τρόπους που ελέγχουν τους ταξιδιώτες. «Αν κάποιος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και δεν έχει εμφανίσει ακόμη συμπτώματα τότε δεν πρόκειται να ανιχνευτεί. Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο από τους ελέγχους αυτούς θα ξεφύγουν περίπου τα δύο τρίτα των μολυσμένων ταξιδιωτών», δήλωσε η Κέιτλιν Γκόστιτς του Πανεπιστημίου του Σικάγο και βασική συντάκτρια της έρευνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπογράμμισε δε ότι αυτό δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά είναι αναπόφευκτο παράγωγο του τρόπου που συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ χρειάζονται κάπου 10 με 14 μέρες μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα κάποιος που κόλλησε τον κορωνοϊό. Κι αυτό σημαίνει ότι οι φορείς μπορεί να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους, ενώ οι εξετάσεις ανίχνευσης πυρετού είναι ουσιαστικά άχρηστες. Στη διάρκεια των ελέγχων οι ταξιδιώτες εμπίπτουν σε μια από τις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες:

  • εμφανίζουν συμπτώματα αλλά αγνοούν ότι εκτέθηκαν στον κορωνοϊό
  • γνωρίζουν ότι εκτέθηκαν στον κορωνοϊό αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα
  • εμφανίζουν συμπτώματα και γνωρίζουν ότι εκτέθηκαν στον κορωνοϊό
  • δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ούτε γνωρίζουν αν εκτέθηκαν στον κορωνοϊό
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αμερικανίδα ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η τελευταία κατηγορία ουσιαστικά ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μεθόδους ελέγχων και οι ταξιδιώτες της τρίτης κατηγορίες μπορούν να εντοπιστούν μόνον αν είναι πρόθυμοι να το δηλώσουν οι ίδιοι. Ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, όπου μόνον ένας στους 20 ταξιδιώτες είναι φορέας, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα, το υπολογιστικό μοντέλο προβλέπει ότι το 53% των κρουσμάτων θα ξεφύγει από το δίχτυ των ελέγχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.