ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κορωνοϊός: Δείτε τις 8 βασικές ερωτοαπαντήσεις για τον ιό που πλήττει τον πλανήτη

Κορωνοϊός: Δείτε τις 8 βασικές ερωτοαπαντήσεις για τον ιό που πλήττει τον πλανήτη

Να παραμένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο 210-5212054 ή με τον γιατρό τους και όχι να προσέρχονται αυτοβούλως στα νοσοκομεία, αναφοράς ή μη, καλούν υπουργείο Υγείας και ειδικοί όσους εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και έχουν ιστορικό ταξιδιού στις πληγείσες περιοχές.

Με αφορμή την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, δείτε τα 8 βασικά ερωτήματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Τι πρέπει να κάνω μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19;

Να παρακολουθήσετε την υγεία σας για 14 ημέρες.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-5212054).

  • Πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επαρκείς επιδημιολογικές πληροφορίες για να προσδιοριστεί πόσο εύκολα ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων. Ο ιός φαίνεται να μεταδίδεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που φτάνουν στους ανθρώπους, βήχουν ή εκπνέουν.

  • Πόσος είναι ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης συμπτωμάτων;

Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού εκτιμάται σήμερα μεταξύ δύο και 14 ημερών. Σε αυτό το στάδιο, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί όταν όσοι έχουν μολυνθεί εμφανίζουν συμπτώματα (γριπώδη). Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς το εάν οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

  • Τι συμπτώματα έχει η λοίμωξη με COVID-19;

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα όπως γρίπη, δηλαδή πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στους μύες και κούραση.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσεται σοβαρή πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηψαιμία και σηπτικό σοκ που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο του ασθενούς. Τα άτομα με υπάρχουσες χρόνιες παθήσεις φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες.

  • Υπάρχουν κάποιοι που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους;

Γενικά οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιακές διαταραχές, διαβήτης, ηπατικές διαταραχές και αναπνευστικές ασθένειες) αναμένεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

  • Η χρήση χειρουργικής μάσκας προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό;

Η χρήση χειρουργικής μάσκας από έναν ασθενή βοηθά στην προστασία των γύρω του. Δεν έχει αποδειχθεί, όμως, ότι οι μάσκες είναι πλήρως αποτελεσματικές στην προστασία όσων δεν έχουν μολυνθεί.

  • Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.
Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
Γιατί; Οταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως από τον κορωνοϊό, βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα ή εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα από την Κίνα ή με άτομα που έχουν επιστρέψει από πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα ή περιοχές με αυξημένη διάδοση του ιού, τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Γιατί; Οποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο κορωνοϊός μπορεί να είναι μία από αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.