Γερμανία – Κορωνοϊός: Αποφάσισε τον ιατρικό έλεγχο των αλλοδαπών που αιτούνται άσυλο στη χώρα

Γερμανία – Κορωνοϊός: Αποφάσισε τον ιατρικό έλεγχο των αλλοδαπών που αιτούνται άσυλο στη χώρα

Για «νέα κατάσταση στη Γερμανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε ότι «η κατάσταση έχει σημαντικά οξυνθεί».

Οι δύο υπουργοί, επικεφαλής του κυβερνητικού επιτελείου για την διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού Covid-19, προειδοποίησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι «η επιδημία θα εξαπλωθεί» και ζήτησαν από τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεργάζονται με τις αρχές. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία νοσηλεύονται με τον ιό 14 άτομα, ενώ 240 βρίσκονται σε καραντίνα.

Οι βασικοί μας στόχοι είναι να στηρίξουμε τον πληθυσμό και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο κ. Σπαν και διαβεβαίωσε ότι τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και τα κρατίδια αξιολογούν πολύ σοβαρά την κατάσταση και προετοιμάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

Μεταξύ των μέτρων ελέγχου της επιδημίας που ανακοινώθηκαν είναι και η καταγραφή των στοιχείων των επιβατών με «κάρτες αποβίβασης», από τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, προκειμένου να ελεγχθεί σε κάποιο βαθμό η μετάδοση του ιού. Στόχος είναι επίσης οι εταιρίες σιδηροδρόμων και λεωφορείων να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα – οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρίες το κάνουν ήδη – στην διασυνοριακή κυκλοφορία, αν και, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει για αυτό νομική βάση.

Σε ό,τι αφορά τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι φθάνουν στην Γερμανία, στο εξής θα εξετάζονται για μόλυνση με κορωνοϊό, ενώ οι επιστροφές μεταναστών και προσφύγων από και προς την Ιταλία έχουν ανασταλεί. Έλεγχος θα γίνεται και στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα, το Ιράν, την Ιταλία και την Νότια Κορέα, όπου ο ιός είναι σε έξαρση, αλλά, όπως εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι εύκολο να κλείσει κανείς τα σύνορα της χώρας. «Αυτό το σενάριο δεν το βλέπω», είπε χαρακτηριστικά.

Υπό τις νέες συνθήκες, στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον διοργανώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, όπως η επικείμενη Διεθνής Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), η οποία είναι προγραμματισμένη για το διάστημα 4-8 Μαρτίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου παγκοσμίως και συγκεντρώνει περίπου 10.000 εκθέτες και πάνω από 160.000 επισκέπτες. Η απόφαση για ενδεχόμενη ακύρωσή της αναμένεται να ληφθεί αύριο, αλλά ο κ. Ζεεχόφερ ήδη τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «πρέπει κανείς να υπολογίσει πόσοι άνθρωποι έρχονται από τις πληγείσες περιοχές και τελικά προέχει η υγεία». Υπέρ της ακύρωσης της ΙΤΒ τάχθηκε σήμερα με σχόλιό της η εφημερίδα BILD. Ως γενική κατεύθυνση πάντως, τόνισε ο υπουργός, αρμόδια για να αποφασίσουν αν μια μαζική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ή όχι, είναι τα ομόσπονδα κρατίδια.

Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις των «ύποπτων» περιστατικών, αυτές μπορούν πλέον να γίνονται σε όλα τα μικροβιολογικά εργαστήρια, δημόσια και ιδιωτικά και, εφόσον υπάρχει ιατρικό παραπεμπτικό, καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρίες, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ο πρώιμος έλεγχος δεν πρόκειται να γίνει πλημμελώς, λόγω οικονομικών πόρων. «Καλύτερα να γίνουν περισσότερες εξετάσεις από το απαραίτητο, παρά λιγότερες», τόνισε σχετικά.

Οικονομική στήριξη στις εταιρίες

Οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού έχουν πλέον αρχίσει να γίνονται αισθητές με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους περιορισμού τους και στήριξης των γερμανικών επιχειρήσεων. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγη ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξήγησε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κατάστασης, αλλά η εξέλιξη παρακολουθείται συνεχώς και, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, με φορολογικές ή και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά την επίδραση της παρούσας κρίσης στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ο κ. Αλτμάιερ επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα θα φανούν στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένει μεγάλα εμπόδια στις παραδόσεις εμπορευμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.