ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

«Μπάχαλο» στη Γαλλία: Παραιτήθηκε επιδημιολόγος-«σταρ» από την κυβερνητική επιτροπή

«Μπάχαλο» στη Γαλλία: Παραιτήθηκε επιδημιολόγος-«σταρ» από την κυβερνητική επιτροπή

Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα πράγματα στη Γαλλία, αφού όπως φάινεται υπάρχουν διαφωνίες εντός της επιστημονικής επιτροπής αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ο Ντιντιέ Ραούλ είναι ο επιστήμονας που μίλησε πρώτος σε όλο τον κόσμο για την πιθανή αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης, ουσίας που εντοπίζεται σε φαρμακευτική αγωγή για την ελονοσία, στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Με επιστολή του στην εφημερίδα Le Monde, ο επιδημιολόγος αντιτίθεται σε επιστήμονες και γιατρούς στη χώρα του, οι οποίοι όπως λέει προτιμούν τις μεθοδεύσεις από την πραγματική ιατρική.

Η επιστολή έρχεται ενώ ο Μακρόν βρίσκεται στο επίκεντρο δυσαρέσκειας ορισμένων για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία.

Ο Ραουλ επικρίνει την «επιρροή ειδικών στις μεθοδεύσεις» που διατηρούν θέσεις σε θεσμούς της ιατρικής ηθικής στη χώρα και δεν υπηρετούν την αποστολή τους. Οι μεθοδιστές αυτοί, όπως τους αποκαλεί, δεν σκέφτονται επιστημονικά, αλλά καθαρά υπολογιστικά, όπως ισχυρίζεται.

«Χρησιμοποιούμε, στην πραγματικότητα, μια μέθοδο που εξυπηρετεί την οπτική της βιομηχανίας φαρμάκων, προκειμένου να αποδείξουμε πως φάρμακα που δεν θα αλλάξουν παγκοσμίως το μέλλον των ασθενών θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό το μοντέλο έθρεψε έναν αριθμό μεθοδιστών που εξελίχθηκαν σε δικτατορία της ηθικής. Αλλά ο γιατρός μπορεί και οφείλει να σκέφτεται σαν γιατρός και όχι σαν μεθοδιστής» γράφει ο επιδημιολόγος.

Στην επιστολή του, ο Γάλλος που ισχυρίζεται πως στην υδροχλωροκίνη βρίσκεται η θεραπεία για τον κορωνοϊό καλεί τους γιατρούς να πάρουν ξανά τη θέση που τους αρμόζει μαζί με τους φιλοσόφους και τους ανθρώπους που έχουν θρησκευτική και ανθρωπιστική έμπνευση, στον τομέα της ηθικής. Την ίδια ώρα, καλεί την επιστημονική κοινότητα να απαλλαχθεί από τους μαθηματικούς και τους μετεωρολόγους.

Όπως ισχυρίζεται άνθρωποι που ασχολούνται με τις μολυσματικές ασθένειες «δεν είναι συντονισμένοι με τις στιγμές της ανακάλυψης ή της γρήγορης θέσης σε εφαρμογή θεραπευτικών στρατηγικών που είναι απαραίτητες».

Στην εκτενή του επιστολή ο Ραούλ σημειώνει πως αποχωρεί από την επιστημονική ομάδα συμβούλων που περιβάλλουν τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Εκεί συναντάμε «εμπνευστές του μέλλοντος (που για μένα εκπροσωπούν το αντίστοιχο της αστρολογίας), μανιακούς της μεθοδολογίας» λέει.

«Οι Γιατροί που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ζήτημα της θεραπείας είναι μειοψηφία (στην επιτροπή) που δεν εκφράζεται πάντοτε και που βρίσκεται πνιγμένη από αυτή την μασκαρεμένη ψευδοεπιστήμη» λέει και προσθέτει πως τίθεται ένα ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων όταν ανακηρύσσεται κανείς εκπρόσωπος της κυβερνητικής στρατηγικής και πρόεδρος της επιτροπής ηθικής».

Με την ανακοίνωση πως αποσύρεται από το συμβούλιο ειδικών του Μακρόν, ο Ραούλ σημείωσε πως παραμένει στην Μασσαλία όπου και θα εργάζεται στο πανεπιστημιακό μεσογειακό ινστιτούτο λοιμώξεων, χωρίς να θέλει να κόψει δεσμούς με την γαλλική διοίκηση.

Ωστόσο, φαίνεται πως ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ρίξει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον επιδημιολόγο. Σε σειρά δημοσιευμάτων στον γαλλικό Τύπο, σημειώνεται πως αρχικά η Πρώτη Κυρία, Μπριζίτ Μακρόν και στη συνέχεια ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του προκειμένου να αποκτήσουν προσωπική γνώμη για την θέση του απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.

Όπως έχει γίνει άλλωστε γνωστό, η Γαλλία τρέχει αυτές τις ημέρες μια ευρεία έρευνα για την υδροχλωροκίνη σε 3.200 ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά της ενάντια στον κορωνοϊό. Τα αποτελέσματά της αναμένονται σε 10 περίπου ημέρες, με τον υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, να δηλώνει πως θα ανακοινωθεί η αποτελεσματικότητα ενάντια στον κορωνοϊό το συντομότερο δυνατό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος ο επιδημιολόγος έχει δηλώσει άλλωστε στην Liberation πως διατηρεί επικοινωνία με τον Ολιβιέ Βεράν, «για να του δηλώνει τις σκέψεις του, καθώς το συμβούλιο δεν ανταποκρίνεται σε όσα πιστεύει πως οφείλει να εκπροσωπεί ένα συμβούλιο χάραξης στρατηγικής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.