ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτά είναι τα τρία πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα μας

Αυτά είναι τα τρία πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα μας

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει ακόμη περισσότερο να είμαστε σχολαστικοί, τόσο με την προσωπική υγιεινή, όσο και με την καθαριότητα του σπιτιού. Μάλιστα, μέσα στο σπίτι υπάρχουν πολλά σημεία, αλλά και αντικείμενα που συγκεντρώνουν πολλά μικρόβια και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία μας.

Τρία από αυτά βρίσκονται στην κουζίνα, τα οποία είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα σε αυτήν και αν δεν προσέξετε, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγείας σας. Και ειδικά αυτή την περίοδο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τα καθαρίζετε καθημερινά και σχολιαστικά.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Νεροχύτης

Κολοβακτηρίδια εντοπίστηκαν σε ποσοστό 44% από τις κουζίνες, ενώ το συγγενικό τους εσερίχια κόλι στο 15% –κυρίως στα δείγματα που συνέλεξαν οι ερευνητές μέσα ή γύρω από τον νεροχύτη της κουζίνας. Όπως εξηγούν οι ειδικοί,, οι υγρές επιφάνειες της κουζίνας είναι και οι πιο επικίνδυνες, αφού η υγρασία αποτελεί παράγοντα που διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διασπορά των μικροβίων.

Πλάκες κοπής

Οι πλάκες κοπής έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να τις πλένουμε συχνά και σωστά –ιδανικά μετά την επαφή με κάθε διαφορετικό τρόφιμο αλλά κυρίως αφού κόψουμε λαχανικά χωρίς να τα έχουμε πλύνει ή ωμό κρέας. Περίπου μία στις 4 (23%) από τις πλάκες κοπής που εξέτασαν οι ερευνητές ήταν βρόμικες, ενώ πολύ περισσότερες (76%) ήταν υπερβολικά φθαρμένες, με βαθιές χαρακιές και σπασίματα στην επιφάνειά τους, σημεία όπου τα βακτήρια μπορούν εύκολα να κρυφτούν.

Πετσέτες & σφουγγαράκια

Σε έρευνα που έγινε, σε ποσοστό περίπου 45% των σπιτιών εντοπίστηκε τουλάχιστον ένας παθογόνος μικροοργανισμός που μεταφέρεται μέσω των τροφίμων και, σε σύγκριση με άλλα σημεία της κουζίνας, τα σφουγγαράκια των πιάτων κουβαλούσαν το μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο –ποσοστό 64% από αυτά που μελετήθηκαν ήταν μολυσμένα με βακτήρια. «Τα σφουγγαράκια αποτελούν δεξαμενή βακτηρίων» αναφέρει ειδικός

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το χειρότερο όμως είναι ότι αν υπάρχουν βακτήρια του σταφυλόκοκκου ή κολοβακτηρίδια στα σφουγγαράκια ή στις πετσέτες της κουζίνας είναι πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της κουζίνας. Αν χρησιμοποιούμε τα σφουγγαράκια και τις πετσέτες για να καθαρίσουμε τον πάγκο ή άλλα σημεία, τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν» συμπληρώνει η καθηγήτρια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.