Καρδιολόγος: «Έξι στους 10 που κατέληξαν από κορωνοϊό παρουσίασαν μυοκαρδιακή βλάβη» (βίντεο)

Καρδιολόγος: «Έξι στους 10 που κατέληξαν από κορωνοϊό παρουσίασαν μυοκαρδιακή βλάβη» (βίντεο)

Εκτός από το αναπνευστικό, ο νέος κορωνοϊός επηρεάζει σημαντικά και την καρδιά, όπως επιβεβαίωσε με τηλεοπτική του παρέμβαση ο διευθυντής τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννης Κανακάκης.

Μέσω των όσων επισήμανε μέσω εκπομπής του Mega, ανέφερε ότι από τους ασθενείς που καταλήγουν από τον φονικό ιό, το 59% είχαν παρουσιάσει μυοκαρδιακή βλάβη. «Να τονίσουμε αρχικά ότι η κύρια αιτία νόσησης και έκβασης αφορά το αναπνευστικό. Όμως, έχουμε αρκετά δεδομένα από Κίνα και Ιταλία -τώρα αρχίζουν να έρχονται- ότι επηρεάζεται σημαντικά και η καρδιά».

«Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ένα 16%-17% ασθενών με κορωνοϊό κάνει αρρυθμίες και ένα 7% κάνει μυοκαρδίτιδα», πρόσθεσε ο κ. Κανακάκης. Για τον λόγο αυτό επισήμανε, για τους ασθενείς με τον ιό «θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης».

Από την πλευρά του, στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας, επισήμανε σχετικά με το φάρμακο για τον κορωνοϊό πως «δεν είμαστε πολύ μπροστά. Αυτό που δεν έχει αλλάξει, είναι πως δεν είναι τα φάρμακα η βάση της θεραπείας». Εξήγησε ότι τα φάρμακα δεν σκοτώνουν τον ιό, καθώς αυτός «δεν έχει ζωή, δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί».

«Προσπαθούμε να εμποδίσουμε την προσκόλληση του ιού πάνω στο κύτταρο, ή να εμποδίσουμε τον πολλαπλασιαμό του κυττάρου μέσα στο δικό μας κύτταρο, τον ξενιστή» είπε.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Ο ιός δεν δημιουργεί τίποτα, πέρα από το ότι είναι ένα τελείως ηλίθιο σύστημα, που κολλάει στο κύτταρο, ρίχνει το γενετικό του υλικό μέσα και χρησιμοποιεί το δικό μας κύτταρο. Δεν έχει μυαλό, είναι σαν ένα ψυγείο. Αυτό που ουσιαστικά γίνεται μετά, είναι πως εάν ο οργανισμός υποστεί μια κάμψει, μπορεί να υπάρξει η λεγόμενη επιλοίμωξη».

Με τον κ. Κούβελα να προσθέτει: «Είναι πάρα πολύ μεγάλο λάθος να βάζουμε στη δημόσια συζήτηση και να χρησιμοποιούμε τα ονόματα συγκεκριμένων φαρμάκων όπως η χλωροκίνη».

Αναφέρθηκε και στην επικινδυνότητα των κοκτέιλ φαρμάκων πάνω στα οποία γίνονται οι έρευνες, καθώς «θα πρέπει κάποιος να ελέγξει την πιθανή αλληλεπίδραση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.