Πυρηνική ιατρός: «Τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της Covid2019 διαδραματίζει το φορτίο του ιού»

Πυρηνική ιατρός: «Τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της Covid2019 διαδραματίζει το φορτίο του ιού»

Καθώς η πανδημία απελαύνει, φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός COVID-19 κρύβει λιγότερο γνωστές παραμέτρους.

Τα στοιχεία για τον ιό, εξήγησε στο Sputnik η Άννα Μαστοράκου, πυρηνική ιατρός και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

«Σε περιστατικά που εμφανίστηκαν στο εξωτερικό υπάρχει μια ταχεία επιδείνωση που δεν γίνεται αντιληπτή από τους ασθενείς, ώστε να θορυβηθούν. Υπάρχουν περιστατικά που έχουν δύσπνοια και καταφεύγουν στον γιατρό, ωστόσο υπάρχουν και περιστατικά που δεν αισθάνονται κάτι. Έχουμε σοκαριστεί με αυτό το δεδομένο ως επιστημονική κοινότητα. Υπάρχει μια ύπουλη διαδικασία στη νόσο, ακόμα και ασυμπτωματικοί ασθενείς έχει αναφερθεί ότι χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, πριν προλάβουν καν να έχουν συμπτώματα που θα τους ανησυχήσουν», αναφέρει η επιστήμονας.

Θάνατοι υπάρχουν, επίσης, και σε ανθρώπους που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας και νεότερης ηλικίας.

«Τεράστιο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το φορτίο του ιού, η ποσότητα που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένας άνθρωπος που λαμβάνει μικρή ποσότητα ιού, θα το περάσει πολύ πιο ήπια από κάποιον που θα λάβει μεγάλη ποσότητα του ιού».

Την ίδια στιγμή, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο υπήρξε μεγάλη θνησιμότητα, από τα κρούσματα των ανθρώπων που πήγαν στους Αγίους Τόπους.

«Οι άνθρωποι έμειναν σε ένα κλειστό λεωφορείο με κάποιους ανθρώπους να νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτόν τον κλειστό χώρο, εισέπνευσαν μεγάλη ποσότητα του ιού».

Τα ανησυχητικά συμπτώματα του κορονοϊού
Τα τρία ανησυχητικά συμπτώματα του ιού, σύμφωνα με την επιστήμονα είναι:

  • Ο πυρετός που δεν πέφτει, ούτε με αντιπυρετικά
  • Η δυσκολία στην αναπνοή
  • Η μεγάλη εξάντληση. Όταν χάνουν δυνάμεις θα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους.

«Πάντα πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό».

Οι ελλείψεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι έχουμε υστέρηση σε υγειονομικό υλικό και ατομικά μέτρα προστασίας. Αυτό αφορά τον ιδιωτικό τομέα που αυτή τη στιγμή, καλείται να καλύψει το κενό, είτε παρακολουθώντας αυτούς τους ανθρώπους στα σπίτια, είτε ως ύποτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία. Και στο νοσοκομείο, αυτή τη τη στιγμή, παρατηρούνται ελλείψεις στο υγειονομικό υλικό. Η πολιτεία έχει προσπαθήσει να το επιλύσει, αλλά είναι παγκόσμιο το φαινόμενο της πανδημίας. Το υγειονομικο υλικό που ουσιαστικά μας δίδεται είναι πολύ λίγο».

Την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκαν κρούσματα γιατρών στο νοσοκομείο του Ρίου που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό.

«Αυτό μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Όπως γνωρίζουμε είναι η ομάδα πρώτης γραμμής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και, επειδή μπορεί να το μεταδώσει στις ευπαθείς ομάδες, πρέπει να έχουμε μεγάλη μέριμνα για την ασφάλεια, γιατρού, ασθενών και εργαζομένων».

Η στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό
Όσον αφορά την εξέλιξη σε σχέση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει καλά αποτελέσματα.

«Έχουμε βάλει ένα φρένο στην καμπύλη. Αυτό σαφώς φαίνεται. Το λένε επιστήμονες και επιδημιολόγοι. Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας είναι το εξής. Θα πρέπει να υπάρχει η φροντίδα ώστε να υπολογιστούν ποσες κλίνες ΜΕΘ θα είναι διαθέσιμες το επόμενο διάστημα, διότι το ποσοστό των κρουσμάτων σε διασωλήνωση είναι σχετικά υψηλό.

Πρέπει να απλώσουμε το διάστημα που θα νοσήσουν οι ασθενείς, ώστε να υπάρχουν κλίνες άδειες και να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Η επιτροπή λοιμώξεων έχειι κάνει πολύ καλή δουλειά με μια πιο επιθετική προσέγγιση απέναντι στον ιό, σε σχέση με άλλες χώρες. Χρησιμοποιούν και καινοτόμα φάρμακα».

Όπως επισημαίνει, στο στάδιο 3 της πανδημίας που βρισκόμαστε, πρέπει να υπάρξει δημιουργία πτερύγων COVID-19 σε όλα τα νοσοκομεία.

«Όσον αφορά τον τομέα της Δυτικής Ελλάδας, τα επαρχιακά νοσοκομεία επαρκούν, αν αναπτύξουν ειδικές πτέρυγες COVID. Από όλα τα κρούσματα, το 80% είναι ασυμπτωματικοί ή με ελάφρια νόσηση. Από το υπόλοιπο 20%, το 15% θα χρειαστεί απλή νοσηλεία και το υπόλοιπο 5% θα θέλει βαριά νοσηλεία».

Η Πάτρα προηγήθηκε στα μέτρα
«Στην Πάτρα προηγηθήκαμε στα μέτρα, με το κλείσιμο των σχολίων καθότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την υπόθεση της ομάδας τουριστών από τους Αγίους Τόπους, οπότε είχαμε μεγάλο προβάδισμα. Σωστά και ως προς την κατεύθυνση της πρόληψης του ιού τα μέτρα. Σίγουρα αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, το διαπιστώνουμε μέρα με τη μέρα».

Ερωτηθείσα σχετικά, απαντά ότι το καρναβάλι της Πάτρας δεν έδωσε κρούσματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Περισσότερα κρούσματα είχαμε από όσους ήρθαν σε επαφή με αυτούς που πήγαν στους Αγίους Τόπους, παρά από τους 8.000 που πήγαν στο καρναβάλι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.