Ν.Σύψας: «Τέλος Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας»

Ν.Σύψας: «Τέλος Απριλίου η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα μας»

«Καταγράφουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε εβδομάδα. Θα μπορούσαμε να διπλασιάζουμε κάθε ημέρα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Με αυτά τα λόγια, ο κ. Νίκος Σύψας, καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, συμπυκνώνει τη μέχρι τώρα πορεία του Sars-CoV-2 στη χώρα μας, η οποία δημιουργεί λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας. Τόσο ο κ. Σύψας, όμως, όσο και οι υπόλοιποι επιστήμονες που παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη του κορωνοϊού, τονίζουν ότι ανά πάσα στιγμή αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, ειδικά στην περίπτωση «χαλάρωσης» των μέτρων.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η χώρα οδηγείται σταδιακά στην κορύφωση της επιδημίας. «Μέσα με τέλη Απριλίου υπολογίζουμε την κορύφωση. Τίποτα όμως δεν είναι απολύτως βέβαιο. Μια πανδημία είναι πλήρως απρόβλεπτη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Σύψας. Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες κατά τους ειδικούς καθώς θα φανεί εάν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων αποδίδει. «Το κλείσιμο των σχολείων που ήταν και το πρώτο μέτρο έχει δείξει αποτέλεσμα. Ανεβαίνουμε μεν, πολύ αργά δε», προσθέτει ο κ. Σύψας.

Απόδειξη των όσων αναφέρει ο κ. Σύψας είναι οι αριθμοί. Την περασμένη Δευτέρα, 23/3, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 695, ενώ μία εβδομάδα μετά, χθες δηλαδή, ο αριθμός ανήλθε σε 1.212. Δεν πρόκειται, δηλαδή, ούτε για τον διπλάσιο αριθμό.

Όπως τονίζουν και άλλα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγεία από Λοιμογόνους Παράγοντες, εάν υπάρξει «εκτίναξη» των κρουσμάτων και ξεφύγουν από τη μέχρι τώρα «τροχιά», τότε θα σημαίνει ότι τα μέτρα δεν λειτούργησαν, κάτι που το απεύχεται όλη η επιστημονική κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε χθες ότι η χώρα μας παραμένει σε μια κατάσταση βραδείας μετάδοσης. Μάλιστα, επικαλέστηκε τρεις διαφορετικές πηγές μαθηματικών μοντέλων. Ερωτηθείς για την εκτίμηση του πραγματικού αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα, βάσει των μαθηματικών μοντέλων, απέφυγε να το πει καθώς θεώρησε ότι μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για ορισμένους πολίτες να αψηφήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να δημιουργήσει αίσθημα εφησυχασμού, ενώ δεν πρέπει κατά τον καθηγητή λοιμωξιολογίας. «Το πραγματικό νόημα είναι να τηρούμε τα μέτρα φυσικής απόστασης. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι σε ποσοστό 50% μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ασθενείς. Επομένως, πρέπει όλοι να συμπεριφερόμαστε στον ιό σαν να τον έχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας χθες.

Τα μέσα Απριλίου έδωσε ως κομβική χρονική περίοδο κατά την οποία θα φανεί η απόδοση των μέτρων και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε προχθεσινή του συνέντευξη (τηλεόραση του ΣΚΑΪ). Σχετικά με την έως τώρα πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται, αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται.

Ο χρόνος που έχει δοθεί από την αργή εξάπλωση του κορονοϊού δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στη χώρα μας για την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος Υγείας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χθες ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Συνεχίζουμε, με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του αυξάνοντας τις ΜΕΘ, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού από χώρες εκτός Ευρώπης. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη -όπως σας είχα πει- είχαμε αυξήσει τις ΜΕΘ από τις 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, στις 813 και είχαμε εγκρίνει 3.285 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σήμερα, οι ΜΕΘ ξεπερνούν τις 870, δηλαδή αύξηση κατά 54%. Ενώ, οι εγκρίσεις για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού είναι 4.200, υπερδιπλάσιοι δηλαδή από την αρχική έγκριση των 2.000 προσλήψεων. Περίπου 2.000 εξ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι αναλαμβάνουν τις επόμενες ημέρες».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ό,τι αφορά στο υγειονομικό υλικό, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους ότι σήμερα διεξάγεται ένας “παγκόσμιος πόλεμος” για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι θέμα δυναμικότητας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής από τις ήδη περιορισμένες πηγές για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση. Εμείς, επειδή κινηθήκαμε νωρίς, καταφέραμε να έχουμε σημαντικές προμήθειες υλικών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.