ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σ. Τσιόδρας: «Φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα»

Σ. Τσιόδρας: «Φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα»

Μια ιδιαίτερη αναφορά έκανε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτών για τις εξελίξεις του κορωνοϊού ο Σωτήρης Τσίοδρας. Ο λοιμωξιολόγος είπε «φανταστείτε να είχαμε 150 νεκρούς την ημέρα», μια εφιαλτική πρόβλεψη που έκανε για το αν δεν είχε πάρει εγκαίρως η χώρα μέτρα.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εξέλιξη της νόσου, ο κ. Τσιόδρας, αφού ανακοίνωσε τους 7 νέους νεκρούς μέσα σε μια μέρα καθώς και τα νέα κρούσματα στη χώρα μας από τον ιό, επανέλαβε αρχικά ότι βάσει μαθηματικών μοντέλων στο 50% των περιπτώσεων, η μετάδοση του ιού έγινε από ασυμπτωματικούς.

«Αυτά είναι μαθηματικές εκτιμήσεις, οι οποίες προκύπτουν εν πολλοίς και από τη δουλειά των συναδέλφων στο Imperial College και λένε ότι για κάθε συμπτωματικό, υπάρχει ένας ασυμπτωματικός που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.Είναι μια μικρή επιστημονική λεπτομέρεια, η οποία είναι διαφορετική. Ότι εγώ το έχω και μπορώ να το δώσω σε άλλους δύο» είπε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «οι ασυμπτωματικοί φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεταδοτικοί όσο οι συμπτωματικοί».

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, τόνισε ότι απαιτείται τεράστια προσοχή: «Να τηρηθεί το μήνυμα αυτό που είπα και που επαναλαμβάνω πολλές φορές. Θεωρητικά όλοι μας είναι δυνατόν να έχουμε τη νόσο. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο το ότι έχουμε τη νόσο, γιατί έχουμε πει ότι οι περισσότεροι θα το περάσουν ελαφρά. Αλλά θα υπάρξουν και μερικοί νέοι που θα το περάσουν σοβαρά, δεν υπάρχει ανοσία. Αλλά μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο. Και μας ενδιαφέρει να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Φανταστείτε να ανακοινώναμε 150 νεκρούς τη μέρα»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν ανακοινώνονταν 150 οι θάνατοι και όχι 6 ή 7 σήμερα. «49 είναι οι θάνατοι, αυτό είναι το νούμερο της ημέρας. Και είναι ιερό νούμερο και απαιτεί σεβασμό για αυτούς τους ανθρώπους που πέθαναν στη μάχη με τον ιό. Αλλά θέλω να πω εδώ, για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία τι θα ήταν αυτό. Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να τον έχω, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.