ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Ένας στους 4 φορείς του κορωνοϊού δεν εμφανίζει συμπτώματα

Ένας στους 4 φορείς του κορωνοϊού δεν εμφανίζει συμπτώματα

Νέα ευρήματα για τον κορωνοϊό ωθούν το Κέντρο Λοιμώξεων των ΗΠΑ να επανεξετάσει τις συστάσεις του για τη χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πολίτες.

Ο κορονοϊός Covid-19 μολύνει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι δεν γίνονται ποτέ αντιληπτοί από τις υγειονομικές Αρχές, διότι δεν εκδηλώνουν κανένα ύποπτο σύμπτωμα, υποστηρίζει ένας κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ικανότητά του αυτή πιθανώς συμβάλλει στη ραγδαία εξάπλωση του ιού. Δημιουργεί επίσης ερωτηματικά για την ορθότητα της σύστασης να μην φορούν μάσκα όσοι δεν έχουν συμπτώματα.

«Ποσοστό έως και 25% των ανθρώπων που έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός, παραμένουν ασυμπτωματικοί», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR ο Dr. Robert Redfield, διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. «Αυτό είναι σημαντικό, διότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να συμβάλλουν στη διασπορά του ιού».

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η προσυμπτωματική μετάδοση του ιού. Όπως είπε ο Dr Redfield, από τους ανθρώπους που τελικά εκδηλώνουν την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, σημαντικό ποσοστό τον μεταδίδουν πριν αναπτύξουν τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτές οι δύο ομάδες φορέων του κορωνοϊού Covid-19 έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην διασπορά του. «Έχουμε τους ασυμπτωματικούς μεταδότες και έχουμε εκείνους που μεταδίδουν τον ιό 48 ώρες πριν εκδηλώσουν συμπτώματα», τόνισε ο ειδικός. «Γι’ αυτό εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ο κορωνοϊός».

Οι νέες μελέτες
Την άποψη του Dr Redfield ενισχύουν μελέτες που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Μία από αυτές δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report την οποία εκδίδουν τα CDC.

Όπως έδειξε, από τα 157 πρώτα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη, το 6,4% σχετιζόταν με προσυμπτωματική μετάδοση. Αντίστοιχη μελέτη στην Κίνα (πλην της επαρχίας Hubei) έδειξε ότι η προσυμπτωματική μετάδοση ευθύνεται για το 12,6% των κρουσμάτων. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases.

Οι προστατευτικές μάσκες
Υπό το φως των στοιχείων για την διασπορά πριν ή χωρίς καθόλου συμπτώματα, τα CDC επανεξετάζουν τις συστάσεις τους για τη χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά τον Dr Redfield. Αυτή τη στιγμή η σύσταση είναι να φορά μάσκα το υγειονομικό προσωπικό και όσοι φορείς του κορωνοϊού έχουν συμπτώματα.

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, όμως, είναι η παγκόσμια έλλειψη σε προστατευτικές μάσκες. Εάν αλλάξουν οι συστάσεις, υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα περισσότερο η παροχή τους στο υγειονομικό προσωπικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτό που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε σε ευρύτερες συστάσεις είναι να μην στερήσουμε τις μάσκες από το υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε στο CNN ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του ομοσπονδιακού Εθνικού Ιδρύματος Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ. «Όταν αποκτήσουμε επάρκεια, πιστεύω θα αλλάξουμε τις συστάσεις μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.