ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πως μπορεί να βοηθήσει το εμβόλιο της φυματίωσης στον κορωνοϊό; – Τι δεν ξέρουν οι επιστήμονες

Πως μπορεί να βοηθήσει το εμβόλιο της φυματίωσης στον κορωνοϊό; – Τι δεν ξέρουν οι επιστήμονες

Ερευνητικές ομάδες σε Αυστραλία και Ευρώπη δοκιμάζουν το εμβόλιο της φυματίωσης ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Το εμβόλιο ίσως διεγείρει εγγενείς (έμφυτους) ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό Covid-19.

Ο κορωνοϊός Covid-19 προσβάλλει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και η ανάγκη για μια θεραπεία γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Στην προσπάθειά τους αυτή οι επιστήμονες δοκιμάζουν το παμπάλαιο και δοκιμασμένο εμβόλιο της φυματίωσης, με την ελπίδα ότι θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι η διέγερση αυτή θα είναι αρκετή για να καταπολεμήσει το ανοσοποιητικό τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τις σχετικές δοκιμές με το εμβόλιο της φυματίωσης, που είναι γνωστό ως BCG, πραγματοποιούν επιστήμονες σε Αυστραλία και Ευρώπη. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν το εμβόλιο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, σε δύο ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • Τους εργαζομένους στην Υγεία
  • Τους ηλικιωμένους

Τι γνωρίζουν, όμως, οι επιστήμονες για το εμβόλιο και τι προσπαθούν να μάθουν; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε τα εξής:

Πώς μπορεί ένα εμβόλιο να δράσει θεραπευτικά;

Το εμβόλιο της φυματίωσης περιέχει το ζωντανό, αλλά εξασθενημένο βακτήριο που προκαλεί τη νόσο. Το βακτήριο αυτό είναι ο βάκιλος του Κοχ ή μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Όταν εισαχθεί ο εξασθενημένος βάκιλος στον οργανισμό, διεγείρεται το ανοσοποιητικό. Η διέγερση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη αντισωμάτων, δηλαδή μορίων που επιτίθενται στο βακτήριο για να το εξοντώσουν.

Η αντίδραση αυτή αποκαλείται επίκτητη (ή προσαρμοστική) ανοσία, διότι εκδηλώνεται αφού πρώτα ο οργανισμός εκτεθεί σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό. Τα περισσότερα εμβόλια δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων.

Ωστόσο το εμβόλιο της φυματίωσης ενδέχεται να διεγείρει και την εγγενή (έμφυτη ή φυσική) ανοσία του οργανισμού. Η ανοσία αυτή δεν απαιτεί προηγούμενη έκθεση στο παθογόνο διότι δεν το αναγνωρίζει ολόκληρο, αλλά επιμέρους συστατικά του στα οποία επιτίθεται.

Μελέτη στη Γουϊνέα κατέδειξε θνησιμότητα μειωμένη κατά 50% στα παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης. Ωστόσο δεν υπήρχαν τόσο πολλοί θάνατοι εξαιτίας της νόσου, πριν από την εισαγωγή του εμβολίου BCG.

Άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα σε εφήβους και ηλικιωμένους για διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τι δεν ξέρουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα εάν ο κορωνοϊός Covid-19 θα είναι ευαίσθητος στο εμβόλιο της φυματίωσης. Ούτε αν το εμβόλιο BCG είναι γενικώς αποτελεσματικό εναντίον των κορωνοϊών.

Υπάρχουν επίσης πολλά εμβόλια BCG που προστατεύουν εναντίον διαφόρων στελεχών του βακίλου του Κοχ. Επομένως πρέπει να βρεθεί ποιο απ’ όλα τα μπορούσε να διεγείρει καλύτερα το ανοσοποιητικό, για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των μελετών με το εμβόλιο. Έως τότε, κανένας ενήλικας δεν πρέπει να σπεύσει να το κάνει από μόνος του. Και αυτό για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχάς, το εμβόλιο της φυματίωσης είναι πολύ παλιό (αναπτύχθηκε το 1918, άρχισε να χορηγείται το 1921), επομένως έχει όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες της αναπτυσσόμενης Ιατρικής της εποχής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεύτερον, αναπτύχθηκε για τα παιδιά. Επομένως, δεν έχει ελεγχθεί αρκετά στους ενήλικες και ίσως είναι επιζήμιο. Αν, εξ άλλου, έσπευδαν όλοι οι ενήλικες να το κάνουν, πιθανώς θα παρατηρούνταν ελλείψεις για τα παιδιά που πραγματικά το χρειάζονται για να προφυλαχθούν από την φυματίωση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.