ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Τα «γυρίζει» τώρα ο Σ. Τσιόδρα για τη χρήση μασκών – Τώρα μας λέει ότι μπορούμε να φοράμε

Τα «γυρίζει» τώρα ο Σ. Τσιόδρα για τη χρήση μασκών – Τώρα  μας λέει ότι μπορούμε να φοράμε

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθημερινή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με τον COVID-19 στην χώρα μας, έκανε μια ειδική αναφορά και στη χρήση των προστατευτικών μασκών.

Σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα, μεταδίδουν τον ιό άθελά τους, ενώ χτες τ το αμερικανικό κέντρο CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου από κασκόλ ή μπλούζα σε δημόσιους χώρους.

Όπως αναφέρει ο έγκριτος επιστήμονας, αυτό συνέβη ώστε να δοθούν λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

«Την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλως. Προσοχή όμως. Αυτά τα καλύμματα δεν είναι χειρουργικές μάσκες. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα χρησιμοποιώντας τέτοια καλύμματα. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα; Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντίλι. Μετά, εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. 40% έως 90% των σωματιδίων, παγιδεύονται στο ύφασμα. Εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις δεν πλένω τα χέρια μου και μολύνομαι», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας ανέφερε πως κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιες μάσκες, μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από την μετάδοση αυτών που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς και την φορούν, να μην την χειριστούν σωστά και να μολυνθούν.

«Και γι’ αυτό και δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Με βάση τα δικά μας δεδομένα, αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί περαιτέρω η μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επ’ αυτού του θέματος κι έχω ζητήσει από τα μέλη της Επιτροπής μας να τοποθετηθούμε», συνέχισε ο καθηγητής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, «σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες μέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.