ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Αυτή είναι η ουσία που μπορεί να αποτρέψει ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτή είναι η ουσία που μπορεί να αποτρέψει ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Εν τούτοις, σε έρευνα που πραγματοποίησε η Αμερικανική Ένωση για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια, μόνο το 1% των συμμετεχόντων ανησυχούσαν γι’ αυτά, ενώ μόνο 15% αναγνωρίζουν ότι μια σημαντική κίνηση πρόληψης του εγκεφαλικού είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επιπλέον ότι οι πλούσιες σε φυλλικό οξύ δίαιτες μπορούν να αποτρέψουν ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ η κατανάλωση δυο αλκοολούχων ποτών την ημέρα μπορεί να υπερδεκαπλασιάσει τις πιθανότητες ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου που συνήθως πλήττει νεώτερους σε ηλικία.

Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν 300 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος καθημερινά, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από εγκεφαλικό, όπως απέδειξε η έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια. Η διατροφή αυτή μειώνει ταυτόχρονα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 13%.

Η δόση αυτή πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη (500 μικρογραμμάρια) για όσους έχουν ήδη προσβληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και θέλουν να μειώσουν την πιθανότητα επανεμφάνισης.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του φυλλικού οξέος έχουν αναγνωριστεί εδώ και αρκετά χρόνια (π.χ. η κατανάλωσή του από εγκύους συμβάλλει στην πρόληψη νευρολογικών διαταραχών στο έμβρυο) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει επιβάλλει τον εμπλουτισμό κοινών τροφών όπως το αλεύρι, το ρύζι, τα μακαρόνια και τα προϊόντα από δημητριακά με φυλλικό οξύ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ:
-Σκούρα, πράσινα, πλατύφυλλα λαχανικά
-Σπανάκι
-Μαρούλι
-Μπρόκολο
-Σπαράγγια
-Πορτοκάλι
-Ντομάτες
-Φράουλες
-Δαμάσκηνο
-Βερίκοκο
-Αχλάδι
-Κρόκος αυγού
-Φακές
-Πατάτες
-Μαγιά μπίρας
-Μανιτάρια
-Καρύδια
-Φιστίκια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.