Στη μάχη με τον κορωνοϊό βιομηχανία από το Κιλκίς – Παράγει ασπίδες προσώπου για τους ιατρούς (φώτο – βίντεο)

Στη μάχη με τον κορωνοϊό βιομηχανία από το Κιλκίς – Παράγει ασπίδες προσώπου για τους ιατρούς (φώτο – βίντεο)

Την μάχη με τον κορωνοϊό την δίνουμε όλοι. Αυτό φαίνεται πως έχει κατανοήσει και μια βιομηχανία στο Κιλκίς, που παράγει 5.000 ασπίδες προσώπου το 24ωρο, τις οποίες διαθέσει στα νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουν να έχουν τα κατάλληλα πολεμοφόδια οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή – οι ιατροί.

Η βιομηχανία άλλαξε το αντικείμενο της παραγωγής της και κατασκευάζει ασπίδες προσώπου για το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας μας.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Νίκος Τσεκλίδης την ώρα που μια ασπίδα προσώπου από πλαστικό πωλείται στην αγορά έναντι πέντε -έξι ευρώ, τις πουλά μόλις δυο ευρώ, δηλώνοντας πως στόχος του είναι να συμβάλλει κι εκείνος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης και όχι ο πρόσκαιρος πλουτισμός.

Βιομηχανία στο Κιλκις παράγει 5.000 μάσκες για τον κορωνοϊό το 24ωρο

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του makthes.gr η εταιρία του κ. Τσεκλίδη πλέον έχει την δυνατότητα σε όλο το εικοσιτετράωρο να παράγει μέχρι και 5.000 ασπίδες προσώπου. Ήδη την περασμένη Παρασκευή παρέδωσε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», νοσοκομείο αναφοράς του κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη, 400 ασπίδες προσώπου. Στις αποθήκες του διαθέτει ακόμα 1.500 ασπίδες, ενώ οι παραγγελίες από τα διάφορα σημεία της χώρας ανέρχονται σε 14.000.

Από τις θερμοδιαμορφώσεις σε μάσκες για τον κορωνοϊό

Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Τσεκλίδης αναφέρει πως η διαδικασία προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά, να δημιουργήσει το καλούπι και να ξεκινήσει η πρώτη παραγωγή κράτησε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ίδιος εργαζόταν νύχτα μέρα, προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στην πρώτη παραγωγή ασπίδων προσώπου.
Η εταιρία του κ. Τσεκλίδη, η Tetraform, είχε μέχρι σήμερα αντικείμενο εργασιών που σχετιζόταν με θερμοδιαμορφώσεις πλαστικών φύλλων και βιομηχανικές εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας.

Η επικοινωνία με τον ΙΣΑ και η παραγωγή των μασκών

«Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο βδομάδες όταν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος με κάλεσε στο τηλέφωνο και με ρώτησε εάν θα μπορούσα να κατασκευάσω πλαστικές ασπίδες» αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.

Όπως περιγράφει, μετά από λίγες ημέρες έλαβε στα χέρια του ένα υπόδειγμα ασπίδας προσώπου που είχε εκτυπωθεί από 3D εκτυπωτή και είχε δημιουργηθεί στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «COVID-19 Response Greece» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.
«Είδα την μάσκα, επικοινώνησα με τον κ. Εξαδάκτυλο και αποκρίθηκα πως μπορώ να σχεδιάσω την ασπίδα και να ξεκινήσω την παραγωγή» αναφέρει ο κ. Τσεκλίδης.
Και κάπως έτσι, η εταιρία με έδρα το Κιλκίς ξεκίνησε την διαδικασία της μαζικής παραγωγής ασπίδων προσώπου.

Πώς κατασκευάζεται η μάσκα για τον κορωνοϊό

«Στην αρχή αναζητήσαμε τα απαραίτητα υλικά και εξαρτήματα, τα οποία εντοπίσαμε σε διάφορες περιοχές. Εξαρτήματα από την Αθήνα, πλαστικά από υλικό pet από την Σκύδρα και την Ιταλία. Προμηθεύτηκα έναν τόνο από την Σκύδρα και τρεις τόνους από την Ιταλία» σχολιάζει ο κ. Τσεκλίδης.
Η ασπίδα προσώπου αποτελείται από τρία κομμάτια: την κόρωνα που παράγεται σε μηχανή injection με υλικό μαλακό pp (πολυπροπυλαίνιο) και είναι το τμήμα της ασπίδας που τοποθετείται στο μέτωπο, το πλαστικό pet που μπαίνει μπροστά από το πρόσωπο του χρήστη της ασπίδας και πρέπει να κοπεί με ειδικό τρόπο και τέλος, το λάστιχο που δένει την κόρωνα με την κεφαλή.

Δείτε βίντεο από την κατασκευή:

Μιλώντας για την διαδικασία ο κ. Τσεκλίδης περιγράφει πως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν κοιμήθηκε καθόλου.

«Μπήκα στο εργοστάσιο το πρωί του Σαββάτου και βγήκα την Δευτέρα το πρωί. Έπρεπε να βρούμε υλικά φιλικά προς τον χρήστη. Να είναι ελαφριά η μάσκα, το pet να έχει συγκεκριμένη απόσταση από το πρόσωπο ώστε να μην θολώνει. Ήταν πολύ εξειδικευμένο το προϊόν που κλήθηκα να κατασκευάσω, αλλά ευτυχώς είχα την βοήθεια τόσο του κ. Εξαδάκτυλου όσο και του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκου Νίτσα» λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.