ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στην καφεΐνη; – Πόσα φλιτζάνια είναι αρκετά;

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στην καφεΐνη; – Πόσα φλιτζάνια είναι αρκετά;

Η καφεΐνη είναι παρούσα σε περισσότερα από 2.000 φαρμακευτικά σκευάσματα και 63 φυτά, περιλαμβανομένων των καφεόδεντρων, του τσαγιού, του κακαόδεντρου. Επιπλέον αν παρατηρήσετε με προσοχή τις ετικέτες τροφίμων θα διαπιστώσετε ότι εμπεριέχεται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής ,είτε φυσικά είτε τεχνητά, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τα ποτά, οι σοκολάτες, το κακάο.

Όταν πίνουμε καφέ, η καφεΐνη που περιέχει ενεργεί στον εγκέφαλο και αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ερεθίζει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο John’s Hopkins που εξετάζουν όλες τις έρευνες που έγιναν για τον καφέ κατά τα τελευταία 170 χρόνια, καταλήγουν στο γεγονός ότι η καφεΐνη σε εθίζει.

Στα αρχικά στάδια η κατανάλωση του καφέ προκαλεί αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν καφεϊνισμό. Η εν λόγο κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός αυτών που πίνουν καφέ για πρώτη φορά, δεν είναι συνηθισμένος στις επιδράσεις της καφεΐνης. Παρουσιάζουν ανησυχίες, ζαλάδες, ερεθιστικότητα, νευρικότητα, τρεμούλιασμα στα χέρια, διάρροια.

Η συνεχής κατανάλωση καφέ προκαλεί συνήθεια στις επιδράσεις της καφεΐνης. Ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις για να φτάσει στα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης, ενέργειας και αποδοτικότητας. Η υπερβολική λήψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έναν ασυνήθιστο δυνατό καρδιακό παλμό ή και αρρυθμίες. Επίσης μπορεί να ψηλώνει την αρτηριακή πίεση, να προκαλεί τρεμούλιασμα και αϋπνίες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο εθισμός στον καφέ, δεν μπορεί να συγκριθεί και δεν έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα όπως ο εθισμός στα τσιγάρα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τα άτομα που είναι εθισμένα στην καφεΐνη παρουσιάζουν τα ακόλουθα συμπτώματα: πονοκέφαλο, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, ναυτία, εμετό, μείωση του επιπέδου παραγωγικότητας, κατάθλιψη. Σε έρευνες που έχουν γίνει με εθισμένους στην καφεΐνη, φάνηκε πως για όσους δεν παίρνουν τον πρωινό τους καφέ , το 50% παρουσιάζει πονοκεφάλους και το 13% είναι τόσο άσχημα που τους κάνει να χάνουν χρόνο από την εργασία τους.

Η κατανάλωση με μέτρο σημαίνει περίπου 2 με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως για τους ενήλικες.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή, διαβήτη, Πάρκινσον, καθώς και ηπατικής νόσου. Παρά τις μελέτες αυτές, όμως, οι γιατροί δεν συνιστούν την κατανάλωση καφέ, ως μέσο για τη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης αυτών των ασθενειών.

Η καφεΐνη «μένει» στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και για πέντε με έξι ώρες μετά την κατανάλωση της και γι’ αυτό όσοι είναι ευαίσθητοι σε αυτήν θα ήταν καλό να μην πίνουν καφέ λίγες ώρες πριν πέσουν για ύπνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ όσοι υποφέρουν από κρίσεις άγχους και ψυχολογικές διαταραχές καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση καφέ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα που βιώνουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.