ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πανίσχυρους υπερυπολογιστές επιστρατεύουν επιστήμονες για να αναπτύξουν γρηγορότερα θεραπεία για τον κορωνοϊό

Πανίσχυρους υπερυπολογιστές επιστρατεύουν επιστήμονες για να αναπτύξουν γρηγορότερα θεραπεία για τον κορωνοϊό

Πανίσχυρους υπερυπολογιστές επιστρατεύουν επιστήμονες ανά την υφήλιο για να επιταχύνουν τις έρευνες για την ανάπτυξη θεραπείας για την Covid-19 που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός.

Την ώρα που η πανδημία έχει γονατίσει τα εθνικά συστήματα Υγείας και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι χρειάζονται σχεδόν έξι εκατομμύρια επιπλέον νοσηλευτές στον πλανήτη για την αντιμετώπιση της πληθώρας των κρουσμάτων στα νοσοκομεία, οι έρευνες συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς για εμβόλια και θεραπείες της Covid-19. Συμμάχους σ’ αυτή την προσπάθεια έχουν οι επιστήμονες πανίσχυρους Η/Υ, που σύμφωνα με ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), μπορούν να επεξεργαστούν μέσα σε λίγα 24ωρα όγκο πληροφοριών που θα χρειάζονταν μήνες οι συνηθισμένοι υπολογιστές.

Κι αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σαρώσουν τάχιστα ολόκληρες βιβλιοθήκες με έρευνες για πιθανά αντιικά φάρμακα, περιλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί για την αντιμετώπιση άλλων νόσων. Οι επιστήμονες του UCL έχουν πρόσβαση σε ορισμένους από τους ισχυρότερους super computers του πλανήτη στο πλαίσιο ενός κονσόρτσιουμ διεθνών οργανισμών και συνεργάζονται με πάνω από 100 ερευνητές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού. «Χρησιμοποιούμε την τεράστια ισχύ των υπερυπολογιστών για να ερευνήσουμε τάχιστα μεγάλο όγκο πιθανών παραγόντων που θα μπορούσαν να φρενάρουν το νέο κορωνοϊό», λέει ο καθηγητής του UCL, Πίτερ Κόβενι.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες «χρησιμοποιούν ξανά τους ίδιους υπολογιστές, αλλά με διαφορετικούς αλγόριθμους για να περιορίσουν τον κατάλογο των παραγόντων αυτών με την καλύτερη δυνατή συνάφεια». Στην έρευνα μετέχει ο ταχύτερος σούπερ υπολογιστής του πλανήτη, γνωστός ως “Summit” στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge των ΗΠΑ και ο ένατος ισχυρότερος, ο SuperMUC-NG στη Γερμανία.

Οι υπολογιστές αυτοί μπορούν να αναλύσουν τεράστιους καταλόγους με συστατικά φαρμάκων για να εντοπίσουν εκείνα που είναι ικανά να αγκιστρωθούν στις ακίδες της επιφάνειας του κορωνοϊού, τις οποίες χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα ανθρώπινα και ζωικά κύτταρα. Εντοπίζοντας και δημιουργώντας τέτοια συστατικά φαρμάκων οι ερευνητές λένε ότι θα είναι σε θέση να εμποδίζουν τον κορωνοϊό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. «Έτσι ταυτοποιούμε τα πλέον υποσχόμενα συστατικά, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι στις έρευνες που διεξάγονται σε παραδοσιακά εργαστήρια για να βρούμε την πλέον αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για την Covid-19», σημειώνει ο δρ Κόβενι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι υπερυπολογιστές αυτοί μπορούν να βοηθήσουν εντοπίζοντας πρωτεΐνες ή τμήματα πρωτεϊνών του ιού, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου. Παράλληλα μπορούν να αναλύσουν τη διασπορά του κορωνοϊού εντός κοινοτήτων, καθώς και την προέλευση και τη δομή του και πως αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα. «Πρόκειται για έναν πολύ ταχύτερο τρόπο εξεύρεσης κατάλληλων θεραπειών σε σχέση με την κλασική διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων», τόνισε ο δρ Κόβενι. Και συνέχισε: «Συνήθως οι φαρμακευτικές εταιρείες χρειάζονται 12 χρόνια και δύο δισ. δολάρια για να φθάσει ένα νεοανακαλυφθέν φάρμακο στην αγορά, αλλά εμείς ξαναγράφουμε από την αρχή τους κανόνες αυτούς χρησιμοποιώντας πανίσχυρους υπολογιστές για να βρούμε σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ λιγότερο κόστος μια βελόνα στα άχυρα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.