Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Δεν «χτυπάει» μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά

Νέα έρευνα για τον κορωνοϊό: Δεν «χτυπάει» μόνο τους πνεύμονες αλλά και την καρδιά

Σύμφωνα με νέα έρευνα που έκαναν Κινέζοι ερευνητές ο κορωνοϊός δεν «χτυπάει» μόνο τους πνεύμονες, αλλά και άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ανάμεσα σε αυτά και την καρδιά. Όπως τονίζει 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζει καρδιακές βλάβες.

Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ότι οι ασθενείς με COVID-19, που έχουν και υποκείμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών προβλημάτων, τείνουν να δέχονται τον κορωνοϊό σε υψηλότερα ποσοστά και να υποφέρουν πολύ περισσότερο από αυτόν.

Ωστόσο, τώρα, έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι ο ιός και οι επιπλοκές του, μπορούν να βλάψουν και τον ίδιο τον καρδιακό μυ. Αν αυτό, τελικά, ισχύει, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας έχουν ένα νέο μέτωπο να αντιμετωπίσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ενώ ακόμη και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον ιό, μπορεί να παρατείνουν την παραμονή τους στο νοσοκομείο για άλλους λόγους, ανέφεραν γιατροί στο Kaiser Health News.

Δεν είναι μονάχα οι πνεύμονες αυτοί που «υποφέρουν» από τον ιό

Όπως και άλλοι κορωνοϊοί – αυτοί που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ο SARS και ο MERS – ο ιός που προκαλεί το COVID-19 προκαλεί, κυρίως, αναπνευστική ασθένεια. Εισέρχεται στο σώμα από μικροσκοπικά σταγονίδια σάλιου μέσω της μύτης και του στόματος και «ταξιδεύει» βαθύτερα στην αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες, όπου οι γλυκοπρωτεΐνες στην επιφάνεια του σωματιδίου του ιού «κολλάνε» στα κύτταρα των πνευμόνων.

Ωστόσο, οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι τα μόνα όργανα που υποφέρουν από τον ιό.

Η πρώτη απόδειξη ότι ο SARS-CoV2 μπορεί να είναι επικίνδυνος για την καρδιά προέκυψε στην Κίνα, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο «σταθμό» της πανδημίας.

Σημάδια καρδιακής βλάβης ο 1 στους 5 ασθενείς

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Ουχάν, διαπιστώθηκε πως το 19,7% των 416 νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό, έδειξε σημάδια καρδιακής βλάβης.

Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που είχαν καρδιακή βλάβη (το 51%) πέθαναν, ενώ νοσηλεύονταν για κορωνοϊό. Συγκριτικά, μόλις το 4,5% των ασθενών χωρίς καρδιακή βλάβη, έχασε τη μάχη.

Δεν ήταν έκπληξη, ακόμα, το γεγονός ότι τα ποσοστά καρδιακής βλάβης από τον κορωνοϊό ήταν πολύ υψηλότερα μεταξύ των ανθρώπων που είχαν ήδη καρδιακά νοσήματα προτού μολυνθούν.

Το ανησυχητικό είναι πως οι ασθενείς μολυσμένοι με κορωνοϊο χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, επλήγησαν περισσότερο από καρδιακή βλάβη που υπέστησαν. Αυτό το μικρό γκρουπ ασθενών αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τις επιπλοκές που θα προκαλούσε στην καρδιά ο ιός…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, όπως συμβαίνει σε όλες, σχεδόν, τις περιπτώσεις του COVID-19, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα επηρεάζονται περισσότερο από τις επιδράσεις του κορωνοϊού στην καρδιακή λειτουργία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.