ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αλάτι: Ο «ύπουλος» εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού

Αλάτι: Ο «ύπουλος» εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε καθημερινή βάση καταναλώνουμε περισσότερο αλάτι απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν 9 -10 γρ. ημερησίως, όταν οι ανάγκες μας δεν ξεπερνούν τα 5 – 6 γρ., δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.

Οι μελέτες που έχουν εστιάσει στην πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή μας έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μειώνουν σημαντικά την ποσότητα αλατιού που λαμβάνουν καθημερινά από τη διατροφή τους, μειώνουν κατά 25% τον κίνδυνο πιθανού καρδιαγγειακού νοσήματος ενώ, μειώνουν και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή πάθηση κατά 20%.

Δύο νέες ξεχωριστές έρευνες, συμπεριέλαβαν σε θεραπευτικές δοκιμές με μείωση του αλατιού της διατροφής 3.126 άτομα, τα οποία είχαν προ-υπέρταση, δηλαδή η πίεση τους βρισκόταν στα άνω όρια αυτού που θεωρείται κανονικό. Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε ομάδες. Στη μία ομάδα οι συμμετέχοντες μείωναν κατά 25% – 35% το αλάτι της διατροφής τους σε καθημερινή βάση, δηλαδή από 10 σε 7 γρ. ενώ η άλλη ομάδα δεν μείωνε την πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή της.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη όλων των συμμετεχόντων επί σειρά ετών και διαπίστωσαν, ότι αυτοί που μείωναν το αλάτι διατροφής κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι που έτρωγαν και μετά. Στα 10 – 15 έτη μετά το τέλος των 2 ερευνών, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν προ-υπέρταση και συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι της διατροφής τους, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από μία καρδιακή πάθηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 5 γρ. αλάτι καθημερινά αν θέλουμε να έχουμε υγιή καρδιά.

Επιπροσθέτως, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο κίνδυνος υπερ-πρόσληψης αλατιού δεν είναι μόνο από αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας, αλλά και από τα έτοιμα και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα καθώς ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε αλάτι.

Υπολογίζεται ότι το 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες ζητούν να ψηφιστούν νόμοι που να υποχρεώνουν τις βιομηχανίες τροφίμων να περιορίζουν το αλάτι στα προϊόντα τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.