ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρευνα: «Η απομόνωση έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο με την πείνα»

Έρευνα: «Η απομόνωση έχει τις ίδιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο με την πείνα»

Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι το αίσθημα της μοναξιάς είναι τόσο ψυχολογικά δυσάρεστο και ανθυγιεινό που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός πρόωρου θανάτου κατά 26%.

Νέα θεωρία των ψυχολόγων, μάλιστα, πιστεύει ότι η μοναξιά που προκύπτει από την απώλεια κοινωνικών επαφών, δρα σαν βιολογικό «καμπανάκι», όπως ακριβώς η πείνα και η δίψα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Scientific American», ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ με επικεφαλής τις νευροεπιστήμονες Λίβια Τόμοβα και Ρεμπέκα Σαξ, στη σχετική προδημοσίευση που έκαναν στο bioRxiv, ανακάλυψαν ότι η μοναξιά και η πείνα έχουν την ίδια επιρροή σε περιοχή του εγκεφάλου, τη «μέλαινα ουσία» (substantia nigra), η οποία ελέγχει βασικές παρορμήσεις όπως είναι η ανταμοιβή και τα κίνητρα.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και αποσκοπούσε στη μελέτη της μοναξιάς στον εγκέφαλο, αλλά έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω των συνθηκών κοινωνικής απομόνωσης που επικρατούν για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η διαδικασία της έρευνας
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν μέσω ένος τύπου μαγνητικού τομογράφου (fMRI) τις εγκεφαλικές αντιδράσεις απέναντι στην πείνα και στη μοναξιά.

Στο πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες εργαστηρίου, έλαβαν μέρος 40 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι σε αρχικό επίπεδο στερήθηκαν για 10 ώρες τροφή και για άλλες 10 ώρες τις κοινωνικές επαφές τους.

Μέσα από την ανάλυση των ευρημάτων με τη βοήθεια ενός λογισμικού, που είναι ικανό να αναγνωρίζει τα νευρωνικά πρότυπα ενός ανθρώπου όταν πεινάει, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα σημάδια στον εγκέφαλο, τόσο από την πείνα, όσο και από τη μονάξια, είναι αρκετά όμοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με μία εκ των ερευνητών, τη Λίβια Τόμοβα, το κύριο συμπέρασμα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι κοινωνικές επαφές συνιστούν βασική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.