ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Covid-19: Αποκτούν ανοσία οι νοσούντες και για πόσο; – Η ερώτηση που βασανίζει τους επιστήμονες

Covid-19: Αποκτούν ανοσία οι νοσούντες και για πόσο; – Η ερώτηση που βασανίζει τους επιστήμονες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πανδημία που πλήττει τον πλανήτη είναι εάν θα αναπτυχθεί ανοσία στην συγκεκριμένη ασθένεια ώστε να μην επανέρχεται ξανά και ξανά ως πανδημία προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και παραλύοντας τις εθνικές οικονομίες.

Με δεδομένο ότι ο ιός SARS-CoV-2, δηλαδή ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, ανακαλύφθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι επιστήμονες ακόμα δεμ γνωρίζουν αν προκαλεί ο ιός αντισώματα σ’ αυτούς που έχουν ξεπεράσει τη νόσο.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος που έχει ξεπεράσει τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, να μην έχει αναπτύξει προστατευτικά αντισώματα και να προσβληθεί και πάλι;

Τον τελευταίο καιρό παρόμοιες ανησυχητικές ειδήσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και ανάρρωσαν, χρειάστηκε να ξαναεισαχθούν σε νοσοκομείο μετά από τεστ που αποδείκνυε ότι ήταν θετικοί στον ιό.

Αν και οι άλλοι ιοί της οικογένειας των κορωνοϊών είναι γνωστό ότι προκαλούν ανοσία στους αναρρώσαντες, η οποία διαρκεί για μήνες ή ακόμη και έως 3 χρόνια, στο σήμερα υπάρχει ασάφεια αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τον ιό SARS-CoV-2 κάτι που προσθέτει ακόμα περισσότερες υποψίες για την εμφάνισή του και ας επιμένουν οι «ειδικοί» ότι δεν προέρχεται από ανθρώπινο χέρι.

Οι ερευνητές φοβούνται ότι ελλείψει εμβολίου ή θεραπείας, ο ιός ενδέχεται να συνεχίσει να χτυπά τους πληθυσμούς κατά κύματα, περνώντας ακόμη κι απ’ τις ίδιες χώρες πολλές φορές.

Ερευνητές ωστόσο υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα ασθενείς οι οποίοι ξεπέρασαν τη νόσο COVID-19 και μετά από καιρό βρέθηκαν θετικοί στα τεστ, να μην είχαν επαναμολυνθεί, αλλά να ήταν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια παρατεταμένη μόλυνση από τον ιό δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως.

Τα αντισώματα παράγονται στον οργανισμό του ασθενούς σε περίπου 7 έως 10 ημέρες μετά την αρχική εμφάνιση του ιού. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο ασθενείς που ξεπέρασαν τη νόσο COVID-19 να μολύνθηκαν και πάλι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λύση του γρίφου αναζητάται τώρα στα τεστ. Υπάρχει πιθανότητα, λένε οι λοιμωξιολόγοι, τα τεστ να εμφάνισαν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα κατά την περίοδο που ο ασθενής είχε ακόμη στον οργανισμό του ιιικό φορτίο της νόσου.

Ίσως να ήταν μικρή η ποσότητα του δείγματος, ή το τεστ όχι τόσο ευαίσθητο. Συχνά, επίσης, κατάλοιπα του RNA του ιού μπορεί να ανιχνεύονται για πολύ καιρό στον οργανισμό του ασθενή που έχει ιαθεί, αλλά χωρίς να είναι είναι σε επαρκή ποσότητα, ώστε να προκαλέσουν ασθένεια.

Για τον λόγο αυτό η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρωθεί στην ανακάλυψη τεστ που να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ώστε να μπορούν αν εξαχθούν σε μαζική κλίμακα, όσο το δυνατόν πιο σαφή συμπεράσματα σχετικά με το ποιος έχει περάσει την ασθένεια, αλλά και αν και κατά πόσον έχει αναπτύξει πράγματι αντισώματα του ιού και δεν κινδυνεύει να ξανανοσήσει.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας:

“Φαίνεται ότι όντως υπάρχει μία ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία. Για τη μακροπρόθεσμη ανοσία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει.

Και αυτή γίνεται με ειδικές τεχνικές αντισωμάτων. Δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί όσον αφορά στην αξιοπιστία τους, παρόλα αυτά χθες το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προχώρησε ένα σημαντικό αριθμό από αυτά τα τεστ σε μία φάση δοκιμών, η οποία θα μας δείξει τη αξιοπιστία τους.

Υπάρχουν τεστ, λοιπόν, που μετά την 11η, 12η ημέρα, τις δύο βδομάδες, λένε ότι έχεις εκτεθεί στον ιό. Αυτά τα τεστ, εάν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανένα και να λέει ότι αυτός το πέρασε. Τέτοιο τεστ δεν υπάρχει ακόμα”.

Δεν έχει μεσολαβήσει αρκετό διάστημα, ώστε να τοποθετηθούν με βεβαιότητα οι επιστήμονες εάν οι ασθενείς που αναρρώνουν αποκτούν ανοσία στη νόσο. Αλλά ακόμη κι αν η απάντηση είναι θετική, δεν γνωρίζουν για πόσο διάστημα μπορεί να διαρκεί η ανοσία αυτή. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν συνεισφέρει κάποιες ενδείξεις.

Δυστυχώς, όμως, η πανδημία μετρά μόλις τρεις μήνες, οπότε οι πρώτοι αναρρώσαντες από την Κίνα, δεν έχουν δώσει ακόμη ικανοποιητικές απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, εκτιμήσεις βασισμένες στην προηγούμενη εμπειρία των επιστημόνων για τους παλαιότερους κορωνοϊούς, ότι μπορεί η ανοσία να διαρκεί από δύο έως και τρία χρόνια μετά την ανάρρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα και οι Έλληνες επιστήμονες προσπαθούν να συγκεντρώσουν δεδομένα από τους δικούς μας ασθενείς:

“Σιγά-σιγά μαζεύουμε και τα δικά μας δεδομένα, έχουμε ανθρώπους που είχαν θετική PCR για τον ιό και είχαν θετικά και υψηλά τα IGG αντισώματα, αυτά που δείχνουν την ανοσία και κάποιους τους οποίους τους έχασε το τεστ”, ανέφερε στην ενημέρωση της Πέμπτης.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στη φάση που βρίσκεται ο κόσμος σχετικά με την πανδημία, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν αξιόπιστα και ακριβή τεστ αντισωμάτων, ώστε να βοηθήσουν τους επιστήμονες κατά τη μαζική εφαρμογή τους στον πληθυσμό, να καθορίσουν τη στρατηγική της επόμενης μέρας για την άρση των μέτρων:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Αυτή τη φάση ακριβώς, περνάει αυτή τη στιγμή ο κόσμος μας. Προσπαθεί να βρει αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, τα οποία θα μας δείξουν καλύτερα την επιδημιολογική πορεία του ιού σε μία χώρα. Νομίζω πολύ γρήγορα, η πρόβλεψή μου είναι εντός του επόμενου μήνα, θα έχουμε τέτοια τεστ καλύτερα, πιθανώς, από το τεστ που δοκίμασαν οι Κινέζοι συνάδελφοι”, κατέληξε ο καθηγητής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.