Εχει διαγνωσθεί μόνο το 6% των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως λένε οι επιστήμονες

Εχει διαγνωσθεί μόνο το 6% των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως λένε οι επιστήμονες

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ήδη κολλήσει τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες που μελετούν την πανδημία.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ισχυρίζονται ότι οι χώρες έχουν εντοπίσει μόνο το 6% όλων των κρουσμάτων COVID-19, κατά μέσο όρο.

Η ομάδα ισχυρίστηκε ωστόσο ότι το ποσοστό ήταν ακόμη χαμηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις στο 1,2% – υποδηλώνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας φτάνει τα 5 εκατομμύρια.

Τα ποσοστά, για τα οποία οι ερευνητές είπαν ότι ήταν αληθή έως την 31η Μαρτίου, ήταν επίσης εκπληκτικά χαμηλά στην Ιταλία (3,5%), την Ισπανία (1,7%)και τις ΗΠΑ (1,6%).

Λόγω των μεγάλων ανομοιοτήτων, χαρακτήρισαν του επίσημους απολογισμούς που κάνουν σε καθημερινή βάση τα υπουργεία Υγείας σε όλον τον κόσμο ως «μάλλον χωρίς νόημα».

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν βγει θετικοί στην Covid-19 την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Όπως παρατηρεί η Daily Mail, βάσει των ισχυρισμών των Γερμανών ερευνητών, αυτό υποδηλώνει ότι το πραγματικό μέγεθος της πανδημίας υπολογίζεται περίπου στα 26 εκατομμύρια, στην περίπτωση που δεν έχουν σημειωθεί αλλαγές από την περασμένη εβδομάδα.

Κορωνοϊός: Τα ευρήματα Γερμανών επιστημόνων

Ο καθηγητής Σεμπάστιαν Βόλμερ και ο Δρ. Κρίστιαν Μπόμερ, τα ευρήματα των οποίων δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες στο πλαίσιο διαδικασίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases.

Η Γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η Γερμανία ανίχνευσε περίπου το 15,6% όλων των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το αυστηρό σύστημα ελέγχων για Covid-19 της Γερμανίας με τα εργαστήρια να αναλύουν έως και 90.000 επιχρίσματα την ημέρα, έχει λάβει εύσημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 108.202 και 2.107 ασθενείς πέθαναν (χθεσινός απολογισμός)– αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1,9%.

Αντιθέτως, το ποσοστό θνησιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι έξι φορές υψηλότερο, περίπου 11,7%. Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση υποσχέσθηκε να αυξήσει δραματικά τις προσπάθειες λήψης επιχρισμάτων προκειμένου να φτάσει στα επίπεδα της Γερμανίας μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ειδικοί ωστόσο δεν είναι βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί τελικώς, ενώ οι επικεφαλείς του NHS χαρακτήρισαν τους στόχους ως μη ρεαλιστικούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζονται μόνο οι ασθενείς των νοσοκομείων και το προσωπικό του NHS. Όπως παρατηρεί η Daily Mail, με το συγκεκριμένο σύστημα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα θα περάσουν απαρατήρτητα επειδή δεν υποφέρουν από συμπτώματα ή επηρεάζονται μόνο ήπια.

Οι Γερμανοί καθηγητές πρόβλεψαν ότι το ποσοστό των διαγνωσμένων περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 1,2% στις 31 Μαρτίου. Εκείνη την περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγράψει μόνο 25.000 κρούσματα, τα οποία θα ισοδυναμούσαν με έναν αριθμό 2 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους. Σύμφωνα με την Daily Mail, με δεδομένο ότι ο επίσημος απολογισμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 60.733, αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν «χτυπηθεί».

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, οι Γερμανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι στην Ελλάδα, μέχρι τις 31 Μαρτίου είχαν μολυνθεί 12.428 άτομα.

Στις πρώτες ημέρες της επιδημίας, η βρετανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το δικό της μοντέλο εκτιμήσεων που έκανε λόγο για περίπου 1.000 κρούσματα για κάθε ένα θάνατο, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.

«Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι υπεθύνοι για τη χάραξη της πολιτικής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ερμηνεύουν τον αριθμό των κρουσμάτων για λόγους σχεδιασμού», δήλωσε ο καθηγητής Βόλμερ και πρόσθεσε ότι «τέτοιες ακραίες διαφορές στα τεστ» σημαίνουν ότι τα επίσημα αρχειά καταγραφής ε΄ναι «σε μεγάλο βαθμό μη κατατοπιστικά και δεν παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες».

Κορωνοϊός: Έκκληση για βελτιώσεις στην ανίχνευση νέων κρουσμάτων

Από την πλευρά του ο δρ. Μπόμερ τόνισε ότι «χρειάζονται επειγόντως» σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των χωρών να ανιχνεύουν νέες μολύνσεις και να περιορίζουν τον ιό.

Παράλληλα, οι δύο επιστήμονες σημείωσαν ότι ο τερματισμός των lockdown που είναι σε ισχύ σε όλη την Ευρώπη απαιτεί να έχει μειωθεί σημαντικά η μετάδοση των νέων κρουσμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος απηύθυναν έκκληση για «σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των χωρών να ανιχνεύουν νέες μολύνσεις» για να αποκτήσουν μια ακριβέστερη εικόνα σχετικά με την πραγματική κρίση. «Ελλείψει τέτοιων μέτρων, ο ιός μπορεί να παραμείνει μη ανιχνεύσιμος ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια νέα επιδημία είναι πιθανότατα θέμα χρόνου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.